Consilierul județean PNL, Dacian Foncea a reușit în luna martie să ocupe prin concurs funcţia de manager al Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”. Conform prevederilor legale, el are timp până în 28 aprilie pentru a-și rezolva situația de incompatibilitate în care se află de atunci.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, a explicat că Dacian Foncea, în ciuda celor declarate anterior de acesta, nu se poate autosuspenda din funcţia de manager de spital din simplu motiv că în lege pur și simplu nu există prevăzută posibilitatea ,,autosuspendării”. ,,Legea Sănătății prevede foarte clar cele patru situații în care contractul de management se suspendă: concediu de maternitate, concediu pentru incapacitate temporară de muncă pentru o perioadă mai mare de o lună, arestul preventiv și alegerea într-o funcţie de demnitate publică. Nu se vorbește despre nicio autosuspendare”, a arătat Ioan Mang.

În cazul lui Foncea nici măcar prevederea articolului 183 litera c. din Legea 95/2006 (cel care prevede alegerea într-o demnitate publică) nu se poate aplica pentru că liberalul avea deja calitatea de consilier județean la data la care a participat la concurs și a luat examenul, deci era incompatibil încă din momentul semnării contractului de management și nu a devenit ulterior prin alegerea într-o funcție de demnitate publică, situație pe care o reglementează de fapt legea. „Dacă era într-un post de demnitate publică, nu putea să se înscrie la concurs”, a precizat vicepreședintele Mang, făcând referire la concursul pentru șefia Spitalului Municipal. Pentru corecta informare a cititorilor trebuie precizat că la concursul pentru postul de manager al Spitalului Municipal organizat de Primăria Oradea a existat un singur candidat: Dacian Foncea, coleg de partid și apropiat al primarului Ilie Bolojan (PNL).

Articolul 178 alin. (4) din Legea 95/20016 (Legea Sănătății) prevede că ,,în cazul în care la numirea în funcţie managerul se află în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese în termen de 30 de zile de la numirea în funcţie. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept”.

În această situație, vicepreședintele Mang atrage atenția asupra faptului că liberalul Dacian Foncea este nevoit să aleagă dacă dorește să rămână manager sau consilier județean, sugerând că ar fi mai bine pentru funcționarea ambelor instituții să renunțe la funcția de manager de la „Dr. Gavril Curteanu”. ,,Eu, știind că dânsul ține foarte mult la funcția de consilier județean, ca să poată bloca în continuare activitatea Consiliului Județean, îl rog să își dea demisia din calitatea de director de spital. Să lăsăm Spitalul Municipal să funcționeze”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean.

Contactat de Agenția NewsBihor, Dacian Foncea a declarat sec: ,,Domnul Mang să se informeze. Deocamdată, dânsul este dezinformat. Asta declar”. Liberalul nu a oferit însă niciun argument care să lămurească situația încâlcită în care singur s-a poziționat. În așteptarea explicațiilor consilierului PNL, nu ne rămâne decât să citim legea și să tragem singuri concluziile.

NewsBihor