Fosta jurnalistă Eugenia Crainic își lansează, joi, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” Oradea romanul polițist de debut ,,Studenta criminală”, inspirat de o crimă care chiar s-a întâmplat. Evenimentul va avea loc în sala ,,Amfiteatru”, de la ora 17.

,,Toată acţiunea cărţii se petrece într-un ritm alert, tensionat, fără diluări excesive, iar misterul dăinuie şi dincolo de final. Un final care îi satisface doar pe anchetatorii care trebuiau să închidă cazul. Altfel, el rămâne deschis, lăsând loc unei posibile continuări, dar şi incertitudinilor şi fanteziei cititorului. Bine gestionat şi scris, roman poliţist, dar, deopotrivă psihologic şi de dragoste, <<Studenta criminală>> este genul de carte pe care nu o poţi lăsa din mână până nu o termini”, explică Ioan Matiuță, scriitor, jurnalist și editor, într-o scurtă recenzie.

Cartea surprinde povestea de dragoste dintre anchetatorul Leon Damian şi ofiţerul criminalist Sofia Roth, trimişi de la Bucureşti la Timişoara să rezolve un caz. În aceste condiții, misterul crimei rămâne, de multe ori, în plan secund. Răsturnări de situaţie care de care mai dramatice, intrigi, suspans, emoţie și tensiune sentimentală greu de suportat fac ca romanul ,,Studenta criminală”, apărut la editura Mirador, să aibă mare potențial.

Eugenia Crainic, absolventă de Drept și Litere, a preferat jurnalismul, pe care l-a practicat în mod constant din 1993 și până în 2008, când, acceptând o nouă provocare, a virat spre o carieră în resurse umane. Scrisul i-a intrat însă în sânge. Autoare de blog, autoare de texte pentru revista online „Catchy”, autoare de povestiri scurte polițiste și mystery&thriller (premiată la Festivalul Național de Literatură mystery&thriller – Râșnov 2012 – cu povestirea scurtă „Moarte în lupanarul străjerilor”), scrie recenzii în revistele literare „Monitorul cultural” și „Arca”, dar și pe blogul personal, înființează și dezvoltă pagina de Facebook „Limba română pentru afectații de limbajul feisbuc” (pentru peste 11.000 de membri), unde explică, pe înțelesul tuturor, diverse probleme ivite în folosirea limbii române. Ca scriitor debutează în februarie 2018 cu romanul polițist „Studenta criminală”, inspirat dintr-o crimă care chiar s-a întâmplat. Ficțiune pură, romanul se bucură de toate ingredientele genului, constituind o lectură incitantă și atractivă.

La lansarea din Oradea vor vorbi prof. univ. dr. Dan H. Popescu, scriitorul și traducătorul Mircea Pricăjan, scriitorul Ioan Matiuţ, director la Editura Mirador, şi Ioana Dumitrăchescu, directorul  Editurii Celestium. Moderatorul evenimentului va fi Delia Pantea.

Larisa Patricia Herlaș