Codrin Mardar este un tânăr în vârstă de 23 de ani care a pus, în 2016, bazele unei afaceri de succes: deține primul supermarket online din România cu livrare gratuită în aproximativ o oră. Folosindu-se de tehnologie și dorința bihorenilor de a economisi cât mai mult timp, tânărul a construit un site modern și ușor de accesat, pe care a încărcat o varietate de produse, a încheiat parteneriate cu firme autohtone și face livrări în Oradea și în împrejurimi, inovând modalitate de a face cumpărături.

NewsBihor: De unde ți-a venit această idee de afacere?

Codrin Mardar: Am fost inspirat de un concept pe care l-am întâlnit în urmă cu ceva timp: drive supermarket. Deși ideea mi s-a părut ingenioasă, am crezut, totuși, că poate suferi îmbunătățiri. Știam din propria experință cât este de important timpul. Foarte rar îmi găseam o portiță care să îmi permită să fac singur cumpărăturile și am fost convins că sunt multe persoane în situația aceasta. Așa mi-a venit ideea de a crea o platformă care să permită clienților să facă cumpărături direct pe de site sau de pe aplicația WeShop, iar acestea să le ajungă în timp util acasă sau la birou.

N.B: Ce pași ai urmat pentru implementarea planului de afaceri?

C.M: După ce am decis că ideea mea merită implementată, am apelat la mai multe firme de IT, care au creat site-ul, aplicațiile mobile pentru utilizatori și încă una de gestionare, accesibilă doar pentru personal. Ulterior, am contactat diverse firme din Bihor, cu care am început să colaborez într-o relație de parteneriat. La început, mă ocupam singur de livrare. Ulterior, numărul ridicat al comenzilor m-a determinat să angajez și un șofer care să preia această sarcină. În prezent, numărul lor a crescut la 7. De asemenea, am pus mare accent pe promovare, întrucât conceptul era unul necunoscut bihorenilor. În acest sens, am realizat un material video care să îi ajute să înțeleagă cu ce ne ocupăm mai exact.

N.B: Mai există așa ceva în România?

C.M: Deși mai sunt câteva idei asemănătoare cu cea pe care o propune WeShop, nu există nici o afacere de profil atât de complexă.

N.B: Te-ai gândit la extinderea business-ului?

C.M: Iau în considerare extinderea afacerii și în alte județe ale țării. Urmează să fac pașii concreți în acest sens.

N.B: De ce ar alege cineva să facă cumpărăturile online?

C.M: Timpul este foarte prețios, iar lumea modernă nu își mai permite să petreacă câteva ore făcând o listă de cumpărături, mergând la supermarket, unde poate nu găsește loc de parcare, făcând cumpărăturile efectiv, stând la coadă la casă etc. De aceea, WeShop este o idee grozavă: îți permite să petreci acest timp cu familia sau în alte scopuri. În plus, în contextul în care tot mai mulți tineri muncesc în străinătate, iar părinții bolnavi și singuri se află în imposibilitate de a merge la cumpărături, rudele lor apelează la noi. Fac coșul de cumpărături online, ne plătesc cu cardul, iar noi le ducem vârstnicilor cumpărăturile acasă.

N.B: Ce fel de produse se găsesc pe WeShop?

C.M: WeShop are o gamă variată de produse, aproximativ 8.000. De la noi puteți comanda produse din supermarket, restaurante, fast – food, cafenele, florării, produse de la producători locali, birotică și papetărie etc. Practic, aici găsești cam tot ce se poate livra la domiciliu.

N.B: În cât timp se efectuează o livrare?

C.M: Ne angajăm să facem livrările în aproximativ o oră de la preluarea comenzii. Menționez că există posibilitatea programării comenzii la ora dorită.

N.B: Livrări se fac doar în Oradea?

C.M: Nu. Livrăm și în Sânmartin, Sântandrei, Băile Felix, Băile 1 Mai, Cihei.

N.B: Cum îți fidelizezi clienții?

C.M: Fidelizarea clienților se face, în primul rând, dacă le oferi produsele cerute în timpul în care te-ai angajat să o faci. Un personal amabil și profesionist contribuie, în egală măsură, la succesul nostru. Desigur, mai avem și alte modalități prin care ne arătăm recunoștința față de clienții noștri.

N.B: Cum crezi că se vor face cumpărăturile peste 5 ani?

C.M: Cu câteva click-uri.

N.B: Ce trebuie să facă cineva care dorește să cumpere de pe WeShop?

Este foarte simplu și la îndemână. Trebuie doar să acceseze site-ul nostru, http://we-shop.ro/, sau să intre, direct de pe telefonul mobil, pe aplicația WeShop, care poate fi descărcată de pe Magazin Play și App Store, iar după aceea, la prima comandă, trebuie să își creeze un cont personal. Este atât de simplu!

Larisa Patricia Herlaș