Miercuri dimineața, în Sala mare de şedinţe a Instituţiei Prefectului, a avut loc conferința de presă comună a structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Bihor, respectiv Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Crişana”, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor.

Cu acest prilej, șefii M.A.I. din Bihor au prezentat măsurile pe care le-au luat sau pe care le vor adopta cu ocazia sărbătorilor pascale, astfel încât cetățenii să fie în siguranță. Primul care a luat cuvântul a fost comisarul șef de poliție Alin Haniș, care a anunțat un număr important de efective care vor fi mobilizate. Peste 750 de polițiști vor fi activi în această perioadă, și peste 80 de patrule vor acționa zilnic. ,,O atenție deosebită o vom acorda locurilor în care există o mare de public, mai ales cele în care urmează să aibă loc evenimente religioase și culturale”, a precizat Haniș.

Chestorul Marian Bondar, șeful Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, a atras atenția asupra faptului că apropierea sărbătorilor readuce în țară mulți dintre cetățenii români stabiliți în străinătate. Din acest motiv, I.T.P.F. Oradea a dispus măsuri pentru suplimentarea personalului și folosirea la maxim a capacității punctelor de trecere a frontierei deschise pentru astfel de mijloace de transport. Astfel, în limita configurației acestora și în funcție de trafic vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieșire în/din țară.

Prim – adjunct ISU ,,Crișana”, șef. locotenent – colonel Zoicaș Florin, a prezentat misiunile și recomandările pompierilor militari pentru prevenirea incendiilor în perioada sărbătorilor. Astfel, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Inspecţiei de Prevenire desfăşoară, în aceste zile, activităţi de control, verificând modul în care sunt respectate normele de apărare împotriva incendiilor şi acordând sprijin şi îndrumare reprezentanților lăcaşurilor de cult din întreg judeţul. ,,În cadrul controalelor efectuate se urmăreşte în mod special înlăturarea cauzelor potenţial generatoare de incendiu (instalaţii electrice cu improvizaţii, instalaţii de încălzire), dotarea cu mijloace de primă intervenţie şi instruirea personalului pentru intervenţia în caz de producere a unui incendiu”, a declarat Zoicaș. Totodată, în Noaptea Învierii, pompierii militari vor executa activităţi de supraveghere, la faţa locului, a respectării măsurilor de prevenire a incendiilor pe durata desfăşurării manifestărilor religioase cu public numeros şi 200 de cadre vor asigura un răspuns prompt în situaţia producerii unor evenimente nedorite.

Șeful Jandarmeriei Bihor, maiorul Ioan Bogdan, a precizat că instituția pe care o coordonează va avea în vedere două misiuni importante în această perioadă, anume asigurarea și restabilirea ordinii publice. În acest sens, peste 240 de jandarmi vor fi prezenți în dispozitivele de ordine publică din Oradea și județ.

Larisa Patricia Herlaș