Județul Bihor ar putea primi despăgubiri după ce joi seara, în 29 martie, circulația rutieră a fost blocată pe DN 76 în urma unei alunecări de teren, care a avut loc pe aproximativ 100 de metri lungime, ce s-a produs între Criștiorul de Jos și Vârfuri. În acest context, în seara cu pricina traficul a fost deviat pe o rută ocolitoare, iar ciculația a fost reluată doar în seara zilei de vineri.

,,La solicitarea Ministerului de Interne, solicitarea venind din partea Guvernului, vineri seara, aproape de ora 23.00, am primit o radiogramă prin care ni se cerea ca până luni, la ora 10.00, să întocmim documentația pentru alocare de bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru calamități”, a declarat, miercuri, prefectul județului, Ioan Mihaiu, la o întâlnire cu presa. ,,În ședința de Guvern de săptămâna aceasta sau de săptămâna viitoare o să vedeți, probabil, că se vor aloca bani pentru mai multe categorii de calamități”, a adăugat prefectul.

Sâmbătă dimineața, 10 persoane s-au întâlnit la Prefectură și au stabilit programul de lucru pentru comisii. Chiar dacă în județul Bihor au avut 3 alunecări de teren, una dintre acestea este inclusă într-un proiect al Companiei Naționale de Drumuri, așa că a fost întocmită documentație de despăguire doar pentru două dintre acestea, cea mai importantă fiind chiar cea de la Vărfuri. În total, aproape 3 mil. lei se solicită de la Guvern pentru cele două alunecări de teren. ,,Vreau să vă spun că acolo la Vărfuri se va lucra, se va consolida porțiunea în care s-a mai întâmplat să fie alunecări de teren inclusiv cu piloți de beton”, a informat Mihaiu.

Luni dimineața a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care a aprobat documentația referitoare la ambele alunecări de teren, iar actele au fost trimise imediat la Minister pentru a obține despăgubiri. ,,Părerea mea este că se vor aloca fonduri și pentru aceste două situații de la noi din județ”, a concluzionat Ioan Mihaiu.

Larisa Patricia Herlaș