În Vinerea Mare, bihorenii sunt așteptați, din nou, în curtea școlii din Drăgoteni, la ediția cu numărul XXII a festivalul concurs de încondeiat, ,,Oul de Paști”, care își propune să ofere participanților posibilitatea de a împărtăși o parte dintre cele mai vechi tradiții pascale.

Încă din 1997, Festivalul ,,Oul de Paști” de la Drăgoteni are loc an de an, devenind un reper al manifestărilor religioase pascale în zona Beiușului, reprezentând cel mai vechi festival de acest gen din țară. ,,Proiectul se desfășoară în parteneriat cu instituții publice locale și județene cu atribuții în educație și cultură și instituții de învățământ din județ și din afara județului, în scopul promovării unei educații de calitate și schimbului de bune practici”, au anunțat organizatorii.

Festivalul ,,Oul de Paști” are 5 secțiuni, cea mai importantă fiind concursul de încondeiat ouă. Urmează concursul de bătut toaca, concursul de pricesne, compoziţii plastice (desen și pictură pe sticlă) pe temă religioasă și concursul de costume populare. Vor fi acordate premii, conform regulamentului, iar juriul va fi format din reprezentanți de la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeului Municipal Beiuş, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” Oradea,  precum şi reprezentanţi din rândul cadrelor didactice şi din partea comunităţii locale.

Larisa Patricia Herlaș