70 de copii de clasa a VIII-a din localitățile Răbăgani, Pomezeu și Drăgănești au vizitat, la sfârșit de săptămână, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș pentru a afla care este oferta pregătită din toamna lui 2018.

Elevii au profitat de săptămâna „Școala altfel” pentru a vizita instituția de învățământ, laboratoarele și atelierele de la „Ioan Ciordaș”, unde, de peste 100 de ani, se pregătesc specialiștii pentru industria bihoreană. De data aceasta, noutatea a fost sistemul profesional dual despre care copiii au auzit de la reprezentanții Consiliului Județean Bihor. Adolescenții au fost foarte interesați de noul sistem de formare profesională și au aflat că din toamna lui 2018, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” debutează prima clasă de învățământ profesional dual, cu profilul operator mașini cu comandă numerică.

 

Au fost parafate acordurile

Pentru clasa de dual au fost deja semnate parteneriatele dintre instituția de învățământ și agenții economici care doresc să primească elevi în practică, și implicit să susțină timp de trei ani școlarizarea acestora. Elevii au fost foarte curioși să afle cum funcționează sistemul dual, ce aduce el nou în relația elev-școală – agent economic-administrație publică locală. La discuțiile privind viitorul copiilor au participat și profesorii colegiului „Ioan Ciordaș”, reprezentanții conducerii instituției de învățământ, primarul municipiului Beiuș, Petru Mlendea, consilierul județean Stela Babău, ultimii doi importanți susținători ai proiectului școlii în sistem dual.

 

Burse pentru elevi

Ziua dedicată carierei s-a încheiat cu o vizită la o firmă de prelucrare a lemnului din Remetea, agent economic care din toamnă va școlariza cinci elevi în sistem dual. Copiii au aflat la prima mână câteva secrete ale meseriei. Clasa de învățământ profesional dual cu profilul operator mașini cu comandă numerică va avea 20 de elevi. Tot din toamna lui 2018, în Bihor vor fi înființate alte trei clase profesionale în sistem dual: două la Cadea pe profil sudură, iar una la Ștei cu profil mecanic auto/tinichigiu. Timp de trei ani, firmele partenere în proiect acordă o bursă lunară în cuantum de 200 lei fiecărui elev, susțin cheltuielile cu cazarea și masa precum și cheltuielile cu rechizitele și echipamentele de protecție. Tot agenții economici se implică în dotarea atelierelor cu aparatură didactică, iar la finalul celor trei ani de instruire, absolvenții sunt angajați de firmele care le-au finanțat școlarizarea.

 

NewsBihor