Președintele Consiliului Județean le-a vorbit membrilor Asociației pentru Tinerii și Studenții din Parțium despre instrumentele tehnice pe care le are la dispoziție instituția pentru a monitoriza furnizorii de servicii de transport în comun.

De câțiva ani, Asociația pentru Tineri și Studenți din Parțium derulează campanii de creștere a siguranței în trafic. Pentru că statisticile sunt îngrijorătoare, acțiunile s-au concentrat pe reducerea numărului de accidente rutiere și facilitarea circulației sigure a generațiilor mai tinere. „În perioada 2015-2016, 1600 de tineri au fost instruiți în cadrul centrului nostru. Pe parcursul inițiativei am încercat să atragem atenția tinerilor asupra pericolului de accidente rutiere în cazul consumului de alcool, respectiv droguri înainte și în timpul conducerii unui autovehicul. Am reușit acest lucru prin intermediul unor instrumente de aducație auxiliare (ochelari simulatori de stare de ebrietate, simulator accidente rutiere, jocuri pe calculator)”, a precizat Jankovszky Dávid, coordonator al campaniei, care în acest an a fost intitulată Prevenție.

O campanie pentru viață

Joi, sala mare a Consiliului Județean a fost locul în care organizatorii au prezentat un bilanț al activității. Campania s-a derulat în 4 orașe: Satu Mare, Cluj-Napoca, Oradea și Băile Tușnad. Dacă în mediul virtual, computerul generează o nouă viață jucătorului, în realitate, acțiunile pripite sau gesturile necugetate răpesc viețile conducătorilor auto, indiferent de vârstă. Invitat la conferința Asociației pentru Tinerii și Studenții din Parțium, Pásztor Sándor a vorbit despre investițiile realizate de Consiliul Județean pentru a spori siguranța în trafic. „Am echipat autobuzele și microbuzele care desfășoară activitate de transport în comun, cu instrumente GPS. Astfel putem să le urmărim activitatea. Există și o aplicație pe telefonul mobil care indică locul în care se află mijlocul de transport la un moment dat și viteza cu care se deplasează și când va ajunge la destinație. Călătorii pot semnala probleme de siguranță rutieră în timp real pentru că sistemul generează date și către Poliția Rutieră”, a precizat președintele Consiliului Județean Bihor.

Asociaţia pentru Tinerii şi Studenţii din Partium  a organizat campania de prevenire a accidentelor prin programul  Youth in Action,  finanţat de Comisia Europeană.

Vereș Diana