Compania Ryanair a trimis, joi, răspunsul oficial: în perioada noiembrie 2018-martie 2019, compania nu va opera niciun zbor de Aeroportul Internațional Oradea. În funcție de răspunsul juriștilor, contractul Consiliului Județean Bihor cu operatorul Ryanair se suspendă sau se reziliază.

 

„Am avut discuții complet paralele. Ryanair a oprit peste 102 de curse din Europa de Est. Oradea este victimă colaterală”, a anunțat președintele Pásztor Sándor, după întâlnirea de la Dublin, cu oficialii companiei Ryanair. După ce au anunțat închiderea bazei de la Timișoara, oprirea curselor din Craiova și Oradera, irlandezii retrag zboruri din Croația, Bulgaria, Lituania, Spania și Danemarca.

Londra, în topul solicitărilor

Răspunsul oficial trimis de conducerea companiei Ryanair anunță un declin. „Din punct de vedere comercial, nu rentează. Rutele noastre au înregistrat un declin continuu”, se precizează în documentul care a sosit joi, pe adresa Consiliului Județean. Astfel, în perioada noiembrie 2018-martie 2019, de pe Aeroportul Intwernațional Oradea, nu se va mai opera nicio cursă Ryanair. „Căutăm variante de înlocuire.. Pentru a stabili orarul de toamnă/iarnă mai avem la dispoziție o lună. Săptămâna viitoare sunt programate, la București, discuții cu mai mulți operatori pentru asigurarea continuității zborurilor spre Londra, Spania și nordul Italiei”, a spus președintele Pásztor Sándor. În ceea ce privește o posibilă continuare a parteneriatului cu Ryanair, președintele Consiliului Județean Bihor a precizat că așteaptă soluția oferită de juriștii instituției. „Trebuie să vedem ce spun juriștii: suspendare sau încetare contract. Schema Ex-Ante de care beneficiază Ryanair pentru că a deschis rute noi presupune reducerea tarifelor de aeroport (aterizare, iluminare, staţionare, tarif de servicii pentru pasageri, tarif de dezvoltare, tarif de securitate aeroportuară, tarif de tranzit şi tarif de transfer) la 2 euro/pasager. În cazul în care se întrerupe contract, operatorul nu va beneficia timp de un an de zile de acest ajutor”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.

În următoarele 4 săptămâni va fi anunțată și soluția. Una dintre variante include ca Oradea să fie legată de un nod aerian important (hub).

Vereș Diana