Evoluţia numărului îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii la populaţia judeţului Bihor are o tendință descendentă, însă este, oricum, peste limita superioară a intervalului de valori specific sezonului.

În săptămâna 19 – 25 martie au fost raportate, la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, peste 5.000 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în scădere faţă de săptămâna precedentă. Totuși, valoarea înregistrată este mai mare comparativ cu săptămâna similară din sezonul anterior (3.286 cazuri). Din cele 5.021 cazuri, 74 au necesitat internare.

Cele 1.307 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie arată o scădere faţă de săptămâna precedentă, când au existat mai mult cu 300 cazuri, valoarea fiind crescută faţă de perioada similară din sezonul anterior (1.042 cazuri). Dintre acestea, 159 au avut nevoie de internare. În sezonul 2017/2018 au fost confirmate 65 de cazuri de gripă, iar 13 persoane au decedat în urma unui diagnostic serologic de gripă. Cel mai recent deces a survenit, în 25 martie, la o persoană de sex feminin în vârstă de 72 ani, internată la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea. Pacienta, nevaccinată antigripal, a avut boli asociate, ca diabet zaharat tip 1 și hipertensiune arterială esenţială.

Larisa Patricia Herlaș