Grădinița cu Program Prelungit nr. 52 din Oradea a marcat Ziua Internațională a Pădurii, în perioada 21 – 23 martie, prin intermediul proiectul educativ „Un copil, un copac, o pădure”. Scopul activităților întreprinse cu cei mici a fost reprezentat de conștientizarea importanței pădurii, formarea unui comportament ecologic și dezvoltarea capacităților de a aprecia frumosul din natură.

Prof. ing. Liana Ardelean este inițiatorul și coordonatorul acestui proiect, cea care a reușit să adune o echipă formată din cadrele didactice Micu Camelia, Nan Maria, Druță Valeria, Bicăzan Ileana și Oșvat Maria. Educatoarele au realizat o serie de activități pentru atingerea obiectivelor, în timp ce rolul pădurii a fost explicat cu ajutorul  Asociației pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului. Cei din urmă au vizionat, împreună cu preșcolarii prezenți, filmulețe educative despre animalele din pădure, după care au desfășurat jocuri interactive în „pădurea jucăușă”, cu imagini reprezentând plante și animale, spre încântarea copiilor. Chiar dacă vremea nu a permis plantarea unor copăcei, copiii au plantat flori, luându-și angajamentul de a le îngriji zilnic, și au cântat împreună imnul ecologiștilor. Sub îndrumarea dascălilor, cei mici au realizat o expoziție cu lucrări tematice inspirate din frumusețile naturii.

Finele proiectului, care a demonstrat că educația ecologică trebuie demarată de la cea mai fragedă vârstă în vederea formării unei conștiințe ecologice și a unui comportament adecvat în natură, l-a surprins pe directorul unității, prof. Ioana Sala, felicitând cadrele didactice și copiii implicați, cărora le-a înaintat diplome.

Larisa Patricia Herlaș