Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, premiera spectacolului ,,Pinocchio”, care va avea loc sâmbătă, de la orele 11:00 și 13:00, la Sala Arcadia.

Acest ,,titlu dorit de orice teatru de păpuși din lume”, după cum a declarat Florian Silaghi, directorul artistic al Trupei Arcadia, este inspirat tocmai din „Aventurile lui Pinocchio”, o poveste care face parte din canonul marilor opere literare italiene pentru copii. Scrisă de Carlo Collodi (pseudonimul lui Carlo Lorenzini) în 1881, rămâne una dintre cele mai iubite și perene povești, bucurându-se de numeroase reeditări și fiind sursă de inspirație pentru spectacole de teatru și filme celebre, care l-au transformat pe Pinocchio într-un personaj simbol.

La Trupa Arcadia, „Pinocchio” prinde viață sub măiestria unei echipe efervescente, care a fost prezentă în formulă completă la conferința de presă ce s-a desfășurat având pe fundal un clip cu procesul de creație al păpușilor cu rol de vedete la premiera de sâmbătă. Adaptarea scenică după povestea lui Carlo Collodi a fost realizată de Adela Moldovan, căreia îi aparține și regia artistică. Artista este cunoscută deja de publicul orădean datorită spectacolului „Cenușăreasa”, unul dintre cele mai îndrăgite din repertoriul actual al trupei. ,,Ceea ce este important pentru mine este să realizez un spectacol complex, de care să se bucure toată lumea cu ochii, cu sufletul, cu inima”, le-a mărturisit jurnaliștilor Adela Moldovan, care speră să aducă bucurie prin acest spectacol care are de toate: imagine, muzică, emoție, dans, culoare, mișcarea marionetei.

Vor face cunoștință cu publicul ,,cele mai frumoase păpuși” de la Arcadia

Scenografia se bucură de semnătura lui Marian Sandu, artist scenograf renumit pentru metoda extraordinară și unică la ora actuală, cel puțin în România, de a crea. Acesta, împreună cu artista Oriana Pelladi, dau viață unei lumi fascinante, care va determina fiecare spectator să se piardă în atmosfera fermecătoare a Italiei. Decorul este completat armonios de muzica creată de Lucian Nagy, în mixajul lui Steve Brookfield, și de coregrafia special concepută într-un stil în care suprinde specificul italian de Dimény Levente. ,,Dânșii au reușit să creeze în două luni, cu un efort deosebit, deoarece îmi spuneau că lucrează până la 2 noaptea, în Cluj Napoca, păpușile și decorul pentru spectacol. Acest lucru se va vedea cu prisosință deoarece avem cele mai frumoase păpuși pe care le-a văzut vreodată scena Teatrului Arcadia, realizate aici”, a spus Florian Silaghi, cu mențiunea că păpușile sunt realizate, în mare parte, din burete sculptat.

Distribuția este asigurată de 7 actori tineri și entuziaști cu privire la primele reprezentanții ale spectacolului pentru care muncesc de atâta vreme. Este vorba despre actorii Consuela Egyed, Zentania Lupșe, Armanca Serac, Florian Silaghi, Andrei Fazecaș, Patrick Negrean și Alexandru Pop.

Întrucât biletele au trecut ca pâinea caldă încă din primele două zile după ce a fost anunțată premiera, numărul de locuri disponibile pot fi numărate pe degete. Însă, următoarele reprezentații au fost deja programate pentru 5 aprilie, orele 17:00,  și 21 aprilie, de la orele 11:00 și 13:00, la Sala Arcadia. Părinții și educatorii sunt încurajați să meargă cât mai repede la Agenţia de Bilete a teatrului ori să acceseze site-ul www.biletmaster.ro. pentru a cumpăra bilete pentru micii spectatori.

Larisa Patricia Herlaș