Privim pozele cu nou-născuți gingași, ghemuiți și adormiți, cu fundițe și căciulițe colorate cu multă admirație, munca unui fotograf „newborn”! Faceți cunoștință cu Narcisa Tripa, mămică și ea, care de 6 ani încoace a făcut din pasiunea imortalizării momentelor dulci din familie o profesie zilnică. Fotografa ne-a dezvăluit careva din tainele fotografiei „newborn” și i-a încurajat pe părinți să le creeze copiilor amintiri deosebite chiar din primele clipe de viață.

1. NewsBihor: Narcisa, pentru început spune-ne cum a luat viață pasiunea pentru fotografie?
Narcia Tripa: Sincer, din curiozitate. Și am început în forță, direct cu evenimentele. Nunțile au fost prima mea dragoste.

2. NB: Care dintre domeniile fotografice îți este cel mai aproape de suflet și de ce?
N.T.: Sincer, cea de familie, copii. Pentru această ramură, vreau să și renunț definitiv la restul evenimentelor.

3. NB: Fotografierea bebelușilor pare a fi o artă întreagă. Cum ai descoperit secretele profesiei?
N.T.: Doar participând la workshopuri susținute de fotografi mult mai buni! Investiția în educația ta ca și fotograf este foarte importantă!

4. NB: Cu ce dificultăți te-ai confruntat pentru crearea propriului stil? Cum alegeți recuzitele pentru fotografiere?
N.T.: Eu consider că nu am un stil foarte bine definit. Mă inspir foarte mult de la fotografii de afară și urmăresc trendurile din fotografie. Recuzita este o parte foarte importantă, motiv pentru care lucrez doar cu produse de calitate, cumparate de la cei mai buni furnizori din țară și de afară.

5. NB: Ce profesioniști din domeniu te inspiră, te fac să crești și să îți dorești să ajungi la nivelul performanței lor? Prin ce sunt ei speciali în ceea ce fac?
N.T.: Fotograful meu preferat în acest moment este Mk Slowinski, care este de fapt o familie formată din soț și soție. Visul meu era să ajung odată în viață la un workshop susținut de ei, vis care e în devenire, deoarece în 12 iulie vor veni în studioul meu pentru a ne învăța secretele lor.

6. NB: Care este cea mai îndrăgită fotografie pe care ai făcut-o sau poate ai ședință foto preferată?
N.T.: Sincer nu am una care să zic că e preferata mea, toate sunt speciale în felul lor!

7. NB: Ce vrei tu să transmiți prin pozele tale, ce mesaje poartă ele și care este, de fapt, scopul ce îl urmărești prin fotografie?
N.T.: Îmi doresc să las o formă palpabilă amintirilor! Valoarea unei fotografii crește odată cu vechimea ei, și peste ani, oamenii să își amintească cu drag de experiența cu mine.

8. NB: Narcisa, poți da câteva sfaturi părinților care își doresc o asemenea ședință foto dar din anumite considerente le este frică?
N.T.: Primul copil este o mare provocare pentru părinți, agitația este prezentă din primele zile, îi duc cu gândul departe de ședința foto, motiv pentru care mulți aleg să mai aștepte. Dar, din păcate, dacă fotografiile nu sunt făcute în primele zile de viață, există șanse să nu mai reușim să îl adormim atât de bine, să îl punem în pozițiile perfecte, în care nu demult era în burtica mamei. Decizia realizării ședinței foto trebuie luată înainte de naștere și programată exact imediat după ce copilul a venit pe lume.

9. NB: Să fotografiezi un bebeluș e o adevărată provocare, orice părinte știe. Care e secretul să prindem cadrul potrivit și zambetul acela de milioane?
N.T.: Nu există niciun secret :), trebuie doar să fii pe fază. Bebelușii zâmbesc chiar înainte să intre în somnul profund.

10.NB: De ce aspecte trebuie să ținem cont atunci când pozăm un copil ca să avem o poză reușită?
N.T.: Unghiurile și lumina sunt cele mai importante criterii. Apoi vei fi atent să nu ai în imagine detalii care distrag atenția de la subiectul principal. Părinții greșesc de multe ori când forțează copilul să stea la ,,pozat”. El trebuie surprins natural, spontan și liber, în toată splendoarea lui.

Mădălina Venter