Pe 17 martie, 320 de atleți și-au testat rezistența pe un traseu de alergare montană în județul Bihor. Cursa de 48 kilometri a fost câștigată de Leonard Mitrică în 4:34:43.

Aflat la a doua ediție, concursul de alergare montană Primavera Trail Race a adunat la start 320 de participanți din România și străinătate. „70 dintre concurenți au fost sportivi din Ungaria. Federația de specialitate a inclus această competiție în calendarul oficial, astfel se constituie în etapă menintă să asigure calificarea atleților în lotul național”, a precizat Szokolszky István de la Xterra Sport Bihor, clubul organizator. Competiția s-a desfășurat pe două lungimi de traseu: 48 km „maraton”, la 2500 m diferență de nivel, respectiv 16,1 km „cros” – 1055 m diferență de nivel. Ambele trasee au străbătut poteci turistice, drumuri asfaltate, de macadam marcate corespunzător de organizatori. „Șuncuiuș Bihor… o cursă minunată, foarte variată și dură în acelasi timp. A fost și ploaie, au fost și nori, câțiva mistreți, mult noroi, stâncă, poieni pierdute în mijlocul pădurii și multă adrenalină într-un decor de basm, munții Pădurea Craiului și defileul Crișului Repede. Au fost și 48 km pe care nu știu când i-am alergat”, a postat de rețeaua de socializare Facebook, unul dintre participanți.

Parteneriate cu autoritățile locale

Organizatorul principal, ACS Xterra Sport Bihor, a încercat să limiteze numărul de participanți la 300. Nu a fost cu putință. „Am primit solicitări foarte multe. Este foarte greu să refuzi, dar bvrem să organizăm un concurs de calitate. Vorbim despre o competiției dificilă de alergare montană. Nu prea sunt porțiuni plate de alergare. Sunt urcări și coborâriș vorbim despre porțiuni tehnice. Am pus și corzi fixe să ajute sportivii, a adăugat Szokolszky István. Pentru buna desfășurare a competiției, organizatorul a colaborat cu Primăriile Șuncuiuș, Vadu Crișului, liceul din Șuncuiuș, care a pus la dispoziție sala de sport, transformată în centru competițional. „Elevii Colegiului Național Emanuil Gojdu au fost voluntari și au primit și diplome în acest sens, iar Agenția de Management al Destinației Bihor ne-a fost partner asigurând pachetul de start, tricou tehnic inscripționat, flyere și broșuri prin care încercăm să promovăm această zonă cu potențial turistic uriaș”, a spus Szokolszky István.

După 4:34:43, sportivul român Leonard Mitrică a trecut primul linia de finish în concursul de maraton. Competiția feminină a fost câștigată de o sportivă din Republica Moldova, Viorica Mălai. La cros, concursul feminin a fost câștigat de o sportivă din România, Mihaela Botezan, iar la masculin de Szabó Sándor, alergător din Ungaria.

Vereș Diana