După îndelungi absențe, membrii Consiliului Județean Bihor și-au făcut, în unanimitate, prezența la ședința ordinară a lunii martie, care a avut loc marți, de la ora 12. Deși întâlnirea a durat aproape 3 ore, bugetul județului Bihor și a instituțiilor subordonate pe anul 2018 a rămas, în continuare, neaprobat.

Al treilea și, poate, cel mai important punct de pe ordinea de zi a ședinței din 20 martie a fost proiectul de hotărâre privind aprobarea anuală a județului. Înainte de a trece la procedura de vot, președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor, a dat drumul unor discuții libere pe acest subiect, care s-a dovedit unul delicat. Primul care a luat cuvântul în plen a fost Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din CJ Bihor. Acesta nu a avut foarte multe de spus, însă a avut câteva lucruri de întrebat.

Legat de achiziția Hotelului şi Băilor Rimanoczy din Oradea, consilierul a dorit să știe cu ce fonduri se va repara sau se va aduce într-o stare funcțională aceast complex și care va fi destinația lui în momentul în care va fi recondiționat. Avrigeanu a mai fost interesat și de soarta imobilelor de pe str. Republicii, de la nr. 35, și cel din Săcueni. O parte din răspunsuri au venit din partea lui Pásztor Sándor, care a justificat dorința de a achiziționa fostul hotel cu 300.000 de euro întrucât ,,prețul pe piață este de 7 – 8 ori mai mare”. În ceea ce privește imobilul din Săcueni, președintele a explicat că este vorba despre o fostă clădire a Băncii Agricole unde, în prezent, etajul, recent renovat, este folosit pentru a-și desfășura activitatea Poliția Locală, iar la parter se dorește să fie mutată Jandarmeria. Referitor la fosta Policlinică Mare, vicepreședintele Ioan Mang a declarat că a purtat discuții la Guvern pentru a face, la adresa respectivă, un sediu al Consiliuliui Județean. ,,Încercăm să terminăm în mandatul acesta, iar procedurile vor începe, cel mai probabil, anul viitor”, a răspuns Mang.

După aproape 3 ore de la începerea ședinței, președintele Pásztor a atras atenția asupra câtorva efecte pe care le produce nevotarea bugetului. Astfel, în perioada de Paște, în luna aprilie, instituția va putea asigura doar aproximativ 40% din salariile angajaților, iar programul lapte – corn nu va putea fi plătit.

Larisa Patricia Herlaș