Consiliul Județean Bihor își va însuși raportul DNA și va promova o acțiune civilă pentru a recupera prejudiciul cauzat patrimoniului județului Bihor de fostul președinte Kiss Alexandru, Selina SRL și omul de afaceri Beneamin Rus.

Unul dintre proiectele intens dezbătute în ședința ordinară de astăzi a pus pe tapet problema recuperării prejudiciului de 6,13 milioane euro stabilit de Direcția Națională Anticorupție-Serviciul Teritorial Oradea după ce fostul președinte Kiss Alexandru a fost trimis în judecată pentru vânzarea unor terenuri de pe Calea Aradului, respectiv din zona Universității, aflate în proprietatea CJ Bihor. Conform planului de acum 12 ani, pe terenurile respective urmau să se construiască locuințe care să fie vândute la prețuri așa zis, sociale. „ În 31 martie 2015, stimați colegi ați decis că nu vă constituiți parte, dar pe 31 martie 2018 trec trei ani și prejudiciul se poate prescrie. Punctul a fost pe ordinea de zi a ședinței din luna ianuarie, dar a fost retras. Apoi a fost introdus de două ori, ghinionul a făcut că nu ne-am întâlnit de atunci, pentru că s-au prezentat doar 17 consilieri (PSD-UDMR-ALDE). Prin dispoziția președintelui, acest proces pornea”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor.

Procesul în care este judecat Kiss Alexandru, dar și Beneamin Rus este pe rol din 2016. Instanța nu a stabilit însă dauna. „Putem să fim de acord cu cifra pe care o avansează DNA, dar acest lucru este cu totul provizoriu și după lege si după procedurile de natură juridică ce urmează să le parcurgem”, a spus consilierul social-democrat Gheorghe Țara. Pentru că la finalul lunii martie, prejudiciul se poate prescrie, consilierii au supus votului promovarea în instanță a unei acțiuni civile. „Dacă ne constituim parte civilă, noi îl vom da pe cel care l-a spus DNA, căci cel dat de Curtea de Conturi este un prejudiciu egal cu zero. Să nu facem acest demers astăzi, ar fi o mare greșeală. În cazul în care instanța ar decide că DNA are dreptate și noi nu avem acțiunea civilă, nu știu de unde vom scoate banii”, a spus vicepreședintele Ioan Mang.

Au aprobat însușirea raportului DNA

„Dacă se soluționează dosarul penal și Consiliul Județean Bihor nu se constituie parte civilă, suma se confiscă de la inculpați și intră în bugetul statului. Noi nu vom putea recupera aceste sume niciodată dacă instanța va decide confiscarea sumei. Nu vom înregistra prejudicial în contabilitate decât după ce se va termina procesul penal și va fi stabilită suma. Atunci o vom putea înregistra în contabilitate”, a precizat consilierul liberal Kiss János. Modificarea propusă la proiectul HCJ a fost votată cu 33 de voturi pentru, Călin Gal de la PNL Bihor votând împotrivă. Proiectul modificat a fost aprobat cu 34 voturi pentru. Materialul propune promovarea în instanță a unei acțiuni în răspundere civilă delictuală privind recuperarea integrală a prejudiciului cauzat patrimoniului județului Bihor de Kiss Alexandru, Beneamin Rus și SC Selina SRL și însușirea Raportului de constatare al Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Oradea.