Având în vedere numărul mare de vizitatori și grupuri de vizitatori care şi-au făcut deja programare pentru expoziţia Invenţiile unui geniu. „Maşinile” lui Leonardo da Vinci, conducerea Muzeului Țării Crișurilor a transmis câteva precizări pentru bihorenii care își doresc să facă cunoștință cu exponatele.

Potrivit conducerii, grupurile (min.15 persoane, max. 30 persoane) pot intra doar cu programare prealabilă, care se poate face la numărul de telefon şi fax: 0259/479918, între orele 9.00-15.00. ,,Programările sunt stabilite din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începând cu ora 10.00, iar ultima intrare va fi permisă cu jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului”, au informat organizatorii. Persoanele care nu fac parte din grupuri ca cele menţionate mai sus pot vizita expoziţia fără programare, respectând, însă, orele de vizitare.

Durata unei vizite a expoziţiei este estimată la jumătate de oră şi se face fără ghidaj, întrucât există panouri explicative, cu precizarea că, în afara sălilor cu exponate, mai poate fi vizionat un film de cca. 30 min despre Leonardo da Vinci, cuprinzând proiecţii 3D ale tuturor machetelor realizate după schiţele artistului. Mai mult decât atât, există o altă sală unde vizitatorii pot obţine informaţii suplimentare despre da Vinci și mecanismele inventate de acesta, prin accesarea unor computere puse la dispoziţia lor.

În cadrul expoziţiei propriu-zise sunt expuse 15 machete, marcate corespunzător, cu care vizitatorii pot interacţiona în mod direct, oferind acestora posibilitatea de a înţelege mai profund şi de a asimila temeinic diverse informaţii despre legi ale fizicii și mecanisme.

Larisa Patricia Herlaș