Pictorul Nicolae Suciu din Baia Mare a obținut o menţiune specială la Trienala de Pictură a Regiunii Carpatice – Pătratul de Argint 2018.

Pictori din România (județele Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Botoșani, Suceava), Polonia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria au concurat pentru un premiu la Trienala de Pictură a Regiunii Carpatice – Pătratul de Argint 2018, organizată de Galeria de Artă Contemporană din Przemyśl (Polonia). În perioada 9-11 martie, cei mai buni dintre aceștia au fost recompensați cu premii.

Așa cum s-a întâmplat de fiecare dată la ultimele ediţii, curator din partea României a fost dr. Aurel Chiriac, istoric şi critic de artă, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. Inedit în acest an a fost faptul că, pe lângă premiile tradiționale s-a adăugat unul special, destinat personalităţilor din domeniul picturii din fiecare ţară. Au fost înscrişi, prin propunerile curatorilor, doar cinci artişti plastici: Tadeusz Gustav Wiktor (Polonia), Teofil Ioan Ştiop (România), Ádám Szentpétery (Slovacia), Lubomir Medvid (Ucraina) şi Tibor Urban (Ungaria). Este de precizat că juriul a fost format din curatorii celor cinci ţări participante la Trienală, atât pentru acordarea premiului special, cât şi a premiilor consacrate ale Trienalei, în număr de patru. Dacă premiul special pentru personalităţi marcante este datorat preşedintelui Parlamentului Republicii Polonia, celelalte sunt oferite fie de Ministerul Culturii, fie de autorităţile voievodatului Podkarpackie şi municipiului Przemyśl.

În urma jurizării premiului special, a fost declarat câştigător reprezentantul României, Teofil Ioan Ştiop, cu seria de 10 picturi puse sub genericul ,,Pictofabule”, care ,,au propus o lume ce reunește forme şi expresivităţi plastice inspirate din realitatea înconjurătoare, dar reasamblată conform legilor lumii virtuale, tot mai acaparatoare”, așa cum a descris conducerea MTC. ,,Pentru că a fost, la un moment dat, egalitate de voturi între artistul român şi cel polonez, la ultima alegere curatorii din Polonia şi România au fost excluşi, decizia finală aparţinând celorlalţi trei reprezentanți, din Ucraina, Slovacia şi Ungaria”, a mai explicat conducerea. Valoarea premiului în bani este de 20.000 zloţi, iar una din lucrările artistului ,,Leviathan”, a fost aleasă pentru a face parte din colecția Muzeului de Artă Modernă al Parlamentului Poloniei.

La Trienală au fost acceptate doar 100 de lucrări din 300 înscrise. Țara noastră s-a bucurat de un număr de 8 artişti plastici concurenți, dintre care Nicolae Suciu din Baia Mare a fost premiat cu o menţiune specială.

Larisa Patricia Herlaș