Marți, de la ora 19, melomanii sunt așteptați în sala „Enescu-Bartók”, la cea de-a VIII-a ediție a ,,Festivalului primăverii”. În cadrul conferinței de astăzi, organizatorii au prezentat programul ediției 2018.

 

Anul acesta, ,,Festivalul primăverii” se va derula pe perioada a zece zile. Între 20-29 martie, la Filarmonica de Stat din Oradea vor fi programate cinci concerte de excepție grației unei colaborări cu Ciprian Marinescu. De 7 ani, dirijorul stabilit în Japonia se implică în organizarea programului, reușind să aducă în fața publicului orădean printre cei mai apreciați tineri soliști din „țara soarelui răsare”. În această săptămână vor evolua în sala „Enescu-Bartók”, Kana Kuwata la vioară, Fumiko Ando la flaut, respectiv Haruko Iwabuchi la vioară. ,,Am ajuns la cea de-a VIII-a ediție a ,,Festivalului primăverii”, festival pe care îl realizăm datorită unei fructuase conlucrări cu violonistul, respectiv dirijorul Ciprian Marinescu, stabilit de 20 de ani în Japonia. Domnia lui ne ajută în realizarea acestui festival, aducând în România tineri talentați din Japonia care au o perspectivă frumoasă de a realiza o carieră muzicală. Se alătură acestor tineri din Japonia și ai noștri tineri ai Filarmonicii, Muzsi Levente la fagot, respectiv maestrul Nagy Kálmán la vioară, care vor avea apariții solistice. Cred că prestigiul festivalului nostru va fi la un nivel mai ridicat, față de anii anteriori”, a spus Vasile Foica, director artistic al Filarmonicii de Stat Oradea.

 

Pe 28 martie este programat un concert cameral

Orchestra Filarmonicii va fi codusă de trei dirijori. Pe 20 martie, instrumentiștii vor evolua sub bagheta lui Ciprian Marinescu, iar pe 22 sub bagheta lui Constantin Grigore. Maestrul Tiberiu Soare va dirija orchestra în concertele programate pe 27, respectiv 29 martie. În cadrul ediției din 2018 a ,,Festivalului primăverii” vor evolua mai mulți artiști consacrați din România. În 28 martie este programat un concert cameral în cadrul căruia dirijorul Ciprian Marinescu va evolua în calitate de violonist alături de Răzvan Suma la violoncel, respectiv Daniel Goiți la pian.

Mădălina Venter