Expoziţia interactivă Invenţiile unui geniu. „Maşinile” lui Leonardo da Vinci s-a arătat la față, pentru prima dată în județul Bihor, la un vernisaj la care au avut acces doar oficialitățile și presa. Publicul este așteptat să vadă și să interacționeze cu invențiile care poartă semnătura artistului începând de sâmbătă, 17 martie, la Muzeul Ţării Crişurilor.

La evenimentul programat cu o zi înainte de lansarea oficială dedicată publicului au participat reprezentanți ai instituțiilor care au organizat această expoziţie, adică Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor. Lor li s-au alăturat partenerii de la Muzeul Leonardo da Vinci din Florenţa (Italia), Niccolai SNC Teknoart din Florenţa (Italia), Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Discover Bihor şi de la Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor. D&C Oradea, Compania de Călătorii Eximtur România și Cesal S.A. Oradea s-au bucurat, de asemenea, de recunoașterea organizatorilor, în calitatea acestora de sponsori ai evenimentului.

Cultura, o prioritate pe agenda Consiliului Județean

În deschidere, directorul MTC, Aurel Chiriac, a mulțumit autorităților județene și partenerilor internaționali pentru sprijin, declarându-se impresionat de lucrările lui da Vinci: ,,Acest geniu a avut puterea să gândească în viitor. Recunosc că am avut timp să mă plimb printre aceste obiecte, să stau de vorbă cu organizatorii din Italia și să aflu lucruri impresionante pe care, poate, până acum nu le-am înțeles prea bine”. Președintele legislativului din Bihor, Pásztor Sándor, s-a numărat printre primii vizitatori ai expoziției. Dorind ca un număr cât mai mare de elevi să interacționeze cu exponatele, președintele CJ a ,,negociat” pentru ca aceștia să poată vedea expoziția la un preț mai mic. ,,Am discutat în acest sens și cu primarii ca să îi ajute cu transportul, iar efortul financiar al părinților va fi, probabil, de 2-3 lei”, a precizat Pásztor. Ioan Mang, prezent la vernisaj în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, și-a arătat bucuria pentru că aceste exponate au ajuns și în județul Bihor. ,,Vreau să vă spun, în calitatea mea de inginer, că atunci când am văzut această expoziție am rămas impresionat de geniul lui Leonardo da Vinci, pentru că trebuie să ne gândim că anul viitor, în 2019, vor fi 500 de ani de la moartea lui. Asta înseamnă că tot ceea ce vedem a fost desenat acum mai bine de 500 de ani și cred că așa ar trebui să privim lucrurile”, a declarat Mang.

Printre cei care au mai luat cuvântul s-a numărat și Maurizio Passerotti, consulul onorific al României în regiunea autonomă Trentino Alto Adige: ,,A-l cunoaște pe Leonardo înseamnă, de fapt, a cunoaște Renașterea italiană și gândirea specifică epocii”, a spus acesta. Tot din Italia a venit și Mirella Florian, istoric de artă, pentru a face o amplă prezentare a expoziței, care cuprinde 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Acestea sunt realizate din lemn, respectând până în ultimul amănunt schiţele din caietele creatorului. Fiecare model expus este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gândite de da Vinci pentru fiecare invenţie în parte. Printre cele 45 de piese se numără bicicleta, fierăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede, planorul etc. Acestea au fost realizate în timpul vieţii lui Leonardo da Vinci, dar reconstituirile demonstrează că ele sunt perfect funcţionale.

Expoziţia de la Oradea se întinde pe o suprafaţă de 400 mp, și pot fi văzute machete realizate la scară, din materialele prevăzute în schiţă. Exponatele sunt grupate pe 4 categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război. Vizitatorii pot interacţiona cu 15 exponate, care sunt finalizate în mărime naturală. De asemenea, în expoziţie există o sală interactivă cu patru computere unde doritorii vor putea descoperi informaţii despre Leonardo da Vinci, care a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filozof, anatomist, geolog, botanist și scriitor, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste. Ca şi inginer, Leonardo da Vinci a conceput, printre altele, maşini de zburat, un tanc, maşină de socotit, însă puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.

Prețuri pentru toate buzunarele

„Maşinile” lui Leonardo da Vinci pot fi văzute până în 10 iunie, conform programului muzeului. Preţul biletelor este de 12 lei pentru adulţi și 6 lei pentru elevi, studenţi și pensionari. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. De asemenea, persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

La final, directorul MTC, Aurel Chiriac și cei doi lidei ai Consiliului Județean Bihor au anunțat că își doresc ca această expoziție să creeze un precedent, astfel încât instituția să își facă un obicei din a aduce lucrări extraordinare din afara țării, pentru ca toți bihoreni iubitori de artă sau de știință să aibă ocazia să le vadă.

Larisa Patricia Herlaș