Europarlamentarul Emilian Pavel a lansat, în februarie, proiectul ,,Urmașii Marii Uniri”, care are ca scop principal cinstirea memoriei participanților din județul Bihor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din Decembrie 1918, și identificarea tuturor urmașilor acestora.

NewsBihor: Cum s-a născut ideea proiectului ,,Urmașii Marii Uniri”?

Emilian Pavel: Eu personal am fost, de foarte mulți ani, profund impresionat de conținutul Rezoluției adoptate la Alba-Iulia în 1918, de valorile moderne și europene proclamate acolo, care arătau lumii întregi o gândire extrem de avansată, de generoasă și de progresistă. Mi-am dorit mult să pot valorifca acel tezaur al istoriei noastre, cu atât mai mult cu cât Oradea este, prin Declarația de Independență adoptată aici, primul oraș al Unirii! Am avut pe acest subiect multe discuții cu colegi și prieteni, iar una dintre colegele noastre, Cătălina Ficuț, care este urmașă a unui delegat bihorean la Marea Unire, a formulat concret ideea acestui proiect. A urmat în 2015 înființarea asociației Urmașii Marii Uniri, schimb de idei și informații, cercetare și organzare, precum și discuții cu partenerii noștri și, iată-ne aici.

N.B: Ce se urmărește prin intermediul acestui proiect?

E.P: Ne dorim să evidențiem rolul major al județului Bihor și al Oradiei în desfășurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Nu trebuie uitat faptul că Declarația de Independență de la Oradea, semnată de către reprezentanții Comitetului Național Român la 12 Octombrie 1918 în casa avocatului Aurel Lazăr – acum muzeu deschis publicului – a făcut posibilă Marea Adunare de la Alba Iulia și a făcut din Oradea primul oraș al Unirii. Alături de echipa de proiect și de partenerii noștri ne propunem, cu sprijinul studenților voluntari, să aducem în atenția tuturor românilor, a urmașilor delegaților, dintre care dorim să identificăm cât mai mulți în acest an, sacrificiul și devotamentul acestora. Noi credem că valorile generației de la 1918, pentru care acei oameni au luptat și s-au sacrificat, trebuie să reprezinte modelul unei noi generații de români, care să ducă România mai departe, să îi asigure locul cuvenit în cadrul construcției europene și să ne facă pe toți mai uniți și mai activi în calitate de cetățeni. Nu în ultimul rând, susținem o agendă unitară și puternică pentru celebrarea Centenarului, prin coordonarea și promovarea reciprocă a evenimentelor organizate în județul Bihor, astfel încât ele să fie cât mai accesibile tuturor celor interesați.

N.B: Câți urmași se preconizează că vor fi identificați?

E.P: Noi am calculat un număr de aproximativ 70.000 de persoane. Asta înseamnă toate generațiile, până la cea actuală, care se trag din participanții bihoreni la Marea Adunare Națională din 1918. Numărul final al acestor urmași identificați de noi este, însă, greu de estimat. Studenții noștri voluntari și toți partenerii care ne sprijină, alături de mine și de colegii mei, facem eforturi să îi identificăm pe toți, adică să realizăm, prin cercetare în diverse arhive și prin dialoguri cu familiile, o linie neîntreruptă de la delegați și până la rudele lor care trăiesc acum, în 2018. Desigur, pe măsură ce coborâm în istorie devine un pic mai greu, dar nu este imposibil. De ce este, însă, important pentru mine și pentru noi să realizăm acest lucru? Totul a pornit de la discuțiile dintre noi și de la conștientizarea unei anumite percepții asupra istoriei. Ce ne dorim să arătăm este faptul că acei delegați nu sunt eroi de povești și de mituri, deși au realizat, fără discuție, un act istoric de importanță milenară, ci sunt, au fost, în același timp, oameni ca noi, cu familii, cu povești, cu tot ce înseamnă o viață de om. Este important să transmitem mesajul și convingerea noastră că toți, până la urmă, suntem urmași ai Marii Unirii și că toți putem, fiecare la locul său, să realizăm lucruri extraordinare. Ce vrem, în esență, este să inspirăm o nouă generație, să insuflăm valorile de la 1918 celor de azi și să vedem, în viețile noastre, acțiuni și comportamente demne de acele idealuri.

N.B: În ce stadiu sunteți acum?

E.P: Acțiunile de cercetare istorică au început de câteva luni, cu sprijinul studenților și a partenerilor noștri. Am avut, de asemenea, o lansare publică a proiectului în data de 26 Februarie, la Muzeul Țării Crișurilor, și dispunem de un portal, www.urmasiimariiuniri.ro, care oferă informații foarte interesante despre urmașii identificați și primele povești ale delegaților bihoreni la Alba-Iulia.

N.B: Ce activități ați cuprins în agendă pentru anul Centenarului?

E.P: Principala activitate în lunile care vin se va concentra pe munca în teren, pe identificarea urmașilor delegaților bihoreni la Marea Unire, pe culegerea de mărturii, documente, fotografii, pe îmbogățirea permanentă a conținutului portalului nostru, dar și pe organizarea, alături de parteneri, a unor evenimente, expoziții, conferințe, despre care veți afla din timp. Însă una dintre activitățile cele mai importante va avea loc la final de an, la Bruxelles, în timpul Săptămânii Unirii, cum o numesc eu, adică la începutul lunii Decembrie. Vom duce la Parlamentul European mărturii, vom vorbi despre valorile noastre comune și sper că vom fi onorați de prezența unor oameni minunați din Bihor.

N.B: Este luată în considerare ideea extinderii proiectului?

E.P: Noi vom fi foarte mândri și bucuroși după ce vom atinge obiectivul pe care ni l-am propus în Bihor și ne-am bucura dacă inițiativa noastră va inspira colegi și prieteni și din alte județe. Este o muncă enormă, fără discuție, dar din ceea ce am vorbit cu oameni din alte regiuni, este posibil să vedem și alte inițiative similare. Noi ne-am dori mult acest lucru. În ceea ce ne privește, însă, răspunsul este da. Misiunea noastră nu se va încheia la data de 1 Decembrie 2018. Avem deja idei, lucrăm la proiecte, iar asociația Urmașii Marii Uniri își va extinde scopul și, cu siguranță, veți mai auzi multe lucruri interesante de la noi și în anii ce vor veni.

N.B: Ce fel de finanțare are proiectul?

E.P: Proiectul este finanțat în această fază din resursele proprii ale asociației, adică din contribuțiile membrilor fondatori, și prin implicarea deosebită a studenților voluntari. Ne dorim, în viitorul apropiat, să depunem și câteva proiecte specifice, în speranța că vom obține sprijin prin diversele programe destinate Centenarului.

N.B: De cine este sprijinită asociația ,,Urmașii Marii Uniri”?

E.P: Ne bucurăm și suntem onorați de sprijinul unui număr impresionant de parteneri, oameni și instituții care ne-au venit alături și cărora le mulțumim! Sunt prea mulți pentru a fi enumerați aici, însă vă invit pe toți să accesați pagina noastră de internet, www.urmasiimariiuniri.ro, iar acolo îi veți găsi la loc de cinste pe toți partenerii noștri. Vreau, însă, să mulțumesc Consiliului Județean Bihor, și mai ales domnului vicepreședinte Ioan Mang, care a răspuns printre primii inițiativei noastre – cu mult entuziasm, și care ne-a sprijinit foarte mult. Vom avea, cu siguranță, în viitorul apropiat, noi inițiative comune în cadrul acestui proiect.

N.B: Care sunt provocările pe care le întâmpinați?

E.P: Principala provocare și, în același timp, sursa noastră de energie și de motivație stă în amplitudinea proiectului nostru, în ambiția scopului propus și a obiectivului pe care vrem să îl atingem. Dar suntem, cum spuneam, extrem de motivați, avem parteneri minunați și avem, în primul rând, un scop foarte nobil pentru care muncim.

N.B: Ce poveste te-a/v-a impresionat?

E.P: Povestea fiecarui delegat, cu particularitățile sale, este impresionantă și cu adevărat inspirațională – ar fi imposibil de ales o poveste preferată, toate reprezintă file esențiale din istorie. Ce m-a mai impresionat în mod special a fost modul în care s-a desfășurat alegerea delegaților. Reprezentativitatea acestor delegați este extraordinară: peste 50% au fost delegați din rândul țăranilor, ceea ce a asigurat o incluziune a tuturor paturilor sociale.

N.B: Esența proiectului ,,Urmașii Marii Uniri” a ajuns și la Bruxelles?

E.P: Nu doar că a ajuns la Bruxelles, dar pregătim chiar o prezență și o reprezentare consistentă a Bihorului la final de an, cu ocazia manifestărilor pe care le vom organiza la Parlamentul European. Le-am vorbit colegilor mei din Parlament despre proiectul nostru și vă dați seama că am primit reacții de entuziasm. Aceste reacții m-au motivat și încurajat să le propun tuturor o serie de acțiuni în luna decembrie, care vor beneficia – și sunt foarte mândru, de cea mai bună locație disponibilă pentru evenimente în Parlamentul European de la Bruxelles. Voi reveni cu detalii mai ample pe măsură ce ne apropiem de acel moment. Bihorenii și românii trebuie să știe că la nivel european Centenarul este un moment important, președintele Comisiei Europene, domnul Junker, l-a menționat chiar în discursul anual privind Starea Uniunii din toamna trecută, și vom face totul pentru ca România să fie cât mai vizibilă și mai bine reprezentată.

N.B: Unde pot urmări evoluția proiectului cei interesați?

E.P: Primele povești ale delegaților la Marea Unire și ale urmașilor acestora, fotografii care nu au mai fost publicate până acum și articole extrem de interesante din presa vremii și nu numai, vă așteaptă deja la adresa www.urmasiimariiuniri.ro și pe pagina de Facebook UrmasiiUnirii. Aceste două canale vor fi principalele noastre modalități de comunicare, și acolo veți putea urmări întreaga evoluție a proiectului nostru.

N.B: Cum arată anul Centenarului în viziunea lui Emilian Pavel?

E.P: Eu îmi doresc să avem un an care să ne inspire și acesta este, cum vă spuneam, unul dintre principalele motive pentru ca am lansat asociația și proiectul ,,Urmașii Marii Uniri”. Vreau să ne dăm seama, și mai ales cei tineri, că toți suntem urmași ai Marii Uniri și că toți avem șansa și datoria de a realiza lucruri importante. Unirea nu a fost opera unui singur om, ci contribuția unei generații întregi. Anul Centenarului, al primului centenar, vreau să fie anul în care această generație, la 100 de ani de cea care a realizat Unirea, se simte inspirată de înaintașii ei, se simte mândra de țara ei, se simte motivată să se implice și să o facă mai bună. Valorile, adică foaia de parcurs, le avem scrise pentru totdeauna în Rezoluția de la Alba-Iulia din 1918. Să le folosim, să le punem în aplicare și să le consolidăm: acesta este rolul României în Europa!

Larisa Patricia Herlaș