Deși s-a născut în Maramures, artistul fotograf Adela Rusu s-a așezat de mai bine de 25 de ani în județul Bihor, care a devenit ,,acasă”. În ultimii zece ani, Adela s-a predat cu totul pasiunii de a fotografia. Surprinde ca nimeni alta trăiri, emoții, sentimente și momente, iar premiile și recunoașterea nu întârzie să apară.

NewsBihor: Cum ai luat contact cu fotografia?

Adela Rusu: Fotografia îmi era destinată să devină modul meu de viață! Aparatul meu Smena8, câștigat la o olimpiadă în clasele generale, stătea cuminte pe raft și avea să îmi spună că va veni o zi când o să îmi trezească, din nou, interesul. Și asta s-a întâmplat în 2016, când am înființat un magazin online și aveam nevoie de fotografii pentru cadourile concepute de mine. De atunci, a început marea aventură creativă!

N.B: Când ai simțit că arta fotografică te-a prins în mrejele ei?

A.R: În 2008, după ce am urmat două cursuri de fotografie la Fotoclubul Nufarul: unul analog și unul digital. Atunci am simțit că acesta este drumul pe care doresc să merg mai departe.

N.B: Care sunt fotografiile la care ții cel mai mult?

A.R: Cel mai mult îmi plac portretele și fotografiile cu poveste. Îmi plac scenariile și poveștile de viață, îmi place să surprind stări, emoții și bucurii. Iubesc culoarea și provocarea!

N.B: Dar cele mai premiate?

A.R: Cele mai premiate fotografii reprezintă tot portrete pe care le-am făcut în studio sau în natură. Din 2012, de când particip la Saloanele Naționale și Internaționale, am câștigat peste 200 de premii, dintre care mai mult de jumătate reprezintă fotografii de portret sau fotografii conceptuale.

N.B: Care este satisfacția unui fotograf?

A.R: Cea mai mare satisfacție o simt când împărtășesc cursanților mei viziunea proprie despre fotografie și, bineînțeles, când munca mea este apreciată și premiată la Saloanele de Artă Fotografică din țară și din străinătate, unde sunt înscrise sute de fotografii din lumea intreagă. Medaliile și premiile câștigate sunt o apreciere a muncii mele și asta mă motivează în ceea ce fac.

N.B: Ce provocări ai întâmpinat în ultimii ani de activitate?

A.R: Fiecare zi este o provocare, cu fiecare concurs, expoziție sau curs de fotografie pe care îl organizez pentru cei care vor să învețe fotografia de la mine.

N.B: Unde preferi să fotografiezi: în studio sau în natură?

A.R: Îmi place să fotografiez pretutindeni atunci când am un model expresiv, o temă frumoasă și un concept bine stabilit dinainte.

N.B: Ce urmărești atunci când realizezi o fotografie?

A.R: În primul rând, să transmit un mesaj, să transpun privitorii într-o poveste, să scot în evidență frumusețea sufletului și bucuria de a trăi.

N.B: Ce te inspiră?

A.R: Totul, deoarece inspirația vine din lucrurile de lângă noi, din preocupările noastre zilnice, din culorile vieții noastre, din trăirile și visele pe care le experimentăm.

N.B: Ce colaborări te-au onorat până în prezent?

A.R: Am colaborat cu mulți designeri vestimentari valoroși, designeri de bijuterii, cu make-up artiști și hair stiliști de valoare, care au pus mult suflet și s-au implicat în conceptele mele. Le mulțumesc tuturor!

N.B: La ce fel de evenimente îți face plăcere să participi?

A.R: Îmi plac evenimentele culturale, piesele de teatru, în special, și concertele de muzică simfonică, dar și evenimentele fashion, concursurile de frumusețe și festivalurile de modă, acolo unde, în fiecare colecție, regăsești frumusețe și originalitate.

N.B: Ce planuri ai pentru 2018?

A.R: În acest an mi-am propus 10 sesiuni de cursuri de fotografie, atât pentru începători, cât și pentru avansați, în Oradea și Baia Mare, două tabere de fotografie și Salonul Internațional de Artă Fotografică Varadinum 2018, aflat la cea de a doua ediție, pe care îl organizez împreună cu colegul și prietenul meu, Ovi D.Pop, noi fiind membri fondatori ai Varadinum Foto Club și ai Școlii de Fotografie Varadinum Photo School, înființată în 2016.

N.B: Pe tine cine te pozează?

A.R: Papparazzi!

Larisa Patricia Herlaș