Peste 5000 de desene cu explicații, multe indescifrabile. Acesta este conținutul celor 40 de volume ale Codexului lui Leonardo da Vinci. 25 de ani a studiat și cercetat munca geniului florentin, iar acum echipa condusă de Gabriele Niccolai va organiza, la Muzeul Țării Crișurilor, un eveniment în care vor fi prezentate cele mai reprezentative proiecte ale lui Leonardo.

NewsBihor: Cum l-ați descrie pe Leonardo da Vinci?

Gabriele Niccolai: Eu îl văd pe Leonardo ca pe un mare artist și un excelent om de știință, un futurist. Spirit inovator, Leonardo a conceput și proiectat câteva mașinării absolut fantastice. În această expoziție, publicul va face cunoștință cu mașinile de zbor, deltaplanul, parașuta, mașini de război, tancul sau alte proiecte deja celebre printre care bicicleta.

NewsBihor: De ce Leonardo? Există în familia dumneavoastră tradiția reinterpretării proiectelor lui Leonardo?

Gabriele Niccolai: Într-adevăr există o preocupare continuă în familia mea față de geniul lui Leonardo. M-am născut în Florența, în proximitatea locului în care se spune că s-a născut Leonardo și de asemenea, locul în care s-a format ca om de știință. Munca acestui personaj a fost pasiunea tatălui meu, ca de altfel a mai multor florentini care sunt toți poeți, artiști, oameni de știință.

NewsBihor: Ce este trebuie să știe publicul despre această expoziție?

Gabriele Niccolai: Leonardo naște multă curiozitate. Este motivul pentru care ar trebui să vizitați această expoziție. Tatăl meu i-a dedicat lui Leonardo 50 de ani din viață, eu 25. Eram tânăr și mă interesau mai mult motocicletele, fetele, dar tatăl meu m-a implicat întru-un proiect mai mare. Și-a dorit să creeze o expoziție unde obiectele să poate fi atinse; a fost și visul lui Leonardo. Astfel am creat această expoziție unde publicul va putea vedea funcționalitatea mașinilor proiectate de maestru, dar mai presus de toate, le va putea atinge și verifica.

NewsBihor: Cum era perceput Leonardo de Vinci de contemporanii săi?

Gabriele Niccolai: Oamenii îl vedeau pe Leonardo nebun, un ciudat. Avea o gândire avangardistă, nu contemporană. Când se afla în depresie, năpădit de probleme, refuza orice contact cu oamenii. Codul lui da Vinci al cărui autor este Dan Brown ne trimite cu gândul la un personaj din cărțile fantastice, precum Harry Potter. La 100 de ani de la nașterea lui da Vinci, Giorgio Vassari însă, îl descrie cel mai bine pe maestru în cartea sa „Viețile excelenților arhitecți, pictori și sculptori italieni …

NewsBihor: Ce latură a lui Leonardo v-a impresionat?

Gabriele Niccolai: Eu îl ador pe Leonardo. Până și pictura sa reprezintă o formă elevată a artei care nici astăzi nu este suficient exploatată. În pictura lui Leonardo veți observa că se pune accent pe mâini. Primul semn care atrage atenția asupra unei persoane este un gest făcut cu mâna.

NewsBihor: Cum a fost primită, la nivel mondial, expoziția care prezintă mașinăriile lui Leonardo da Vinci?

Gabriele Niccolai: Este o expoziție care se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Sigur că cei fascinați vor fi copiii și bunicii. Celor mici, bunicii le vor explica pe îndelete cum funcționează mașinăriile, iar ei își vor aminti de copilăria lor, de obiectele sau jucăriile confecționate din lemn. La Florența lucrează actualmente 10 persoane care au sarcina de a cerceta studiile lui Leonardo și de a realiza/proiecta mașinăriile după schițele maestrului. În ultimii ani, colecția s-a îmbogățit cu 20-30 de modele. Codexurile lui Leonardo sunt împărțite în 40 de volume și trebuie să știți că există peste 5000 de desene și schițe ale mașinăriilor lui Leonardo. Multe dintre ele sunt indescifrabile. Sunt scrise într-o limbă veche și în plus, multe dintre mașinării funcționau după un tipar pe care noi nu îl mai regăsim nicăieri. Pentru acele timpuri era simplu să înțelegeți la ce foloseau, acum nu au nicio noimă. Tehnologia a intrat într-o altă eră și Leonardo nu a lăsat indicații suficente pentru multe dintre schițele sale.

NewsBihor: Aveți vreun model preferat în colecția de mașinării?

Gabriele Niccolai: Pentru mine modelul preferat este întotdeauna cel la care lucrez în prezent.

NewsBihor: Cum ați descrie colaborarea cu autoritățile din Bihor?

Gabriele Niccolai: Una deosebită. Întreaga regiune mi-a creat senzația uneia care dorește să evolueze spre o lume nouă. Este un mesaj puternic nu numai pentru cei din zonă și pentru cei din alte regiuni ale României ci și pentru vecinii dumneavoastră. România este mult mai deschisă spre Occident, din punct de vedere al artei, decât Ungaria, care este ceva mai tradițională, conservativă. La dumneavoastră am primit atenție din partea autorităților, aș îndrăzni să spun că aproape de cea primită în Italia.

NewsBihor: Cum ar fi Leonardo dacă ar fi fost contemporan cu noi?

Gabriele Niccolai: Îl văd pe Leonardo asemeni lui Steven Spielberg. A făcut regie, scenografie, a scris pentru teatru, a realizat spectacole minunate la Milano. Dacă ar trăi astăzi, ar fi asemenea unui regizor de la Hollywood.