Încă din 2011, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor marchează ,,Ziua Informării Preventive”, reamintind bihorenilor, în fiecare zi de marţi 13, faptul că diminuarea vulnerabilităţii în faţa riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă se poate realiza prin respectarea regulilor și măsurilor preventive specifice.

Astfel, în cursul zilei de marți, 13 martie, personalul Inspecției de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a desfășurat acțiuni de pregătire a copiilor și adulților, în domeniul prevenirii situațiilor de urgență, în școlile din județ, la supermaketuri și la operatori economici din municipiul Oradea, insistând asupra obligativității respectării mai multor reguli de protejare a vieții și bunurilor cetățenilor.

În ceea ce privește aparatele electrice sub tensiune, ISU recomandă:

• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;

• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

Sfaturile vizează și mijloacele de încălzire electrice:

• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;

• Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

• Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

• Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

,,Nu improvizați!”

• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Cea mai mare atenție trebuie acordată copiilor:

• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

• Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

Senzorii de fum pot salva vieți:

• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Vă reamintim că în anul 2017, din totalul de peste 1580 de intervenţii ale pompierilor militari bihoreni, altele decât cele medicale, cele mai numeroase au fost la incendii și incendii de vegetaţie uscată şi altele – 793, în urma acestor evenimente înregistrându-se, din nefericire, 6 persoane decedate, respectiv 16 persoane rănite. Cele mai frecvente categorii de împrejurări determinante ale incendiilor au fost instalaţiile electrice defecte/ improvizate / lăsate sub tensiune nesupravegheate, echipajele de pompieri acționând la 146 de incendii de natură electrică. ,,În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate cu victime omenești și daune materiale, pompierii militari bihoreni desfășoară, în permanență, la nivelul întregului județ, acțiuni de informare și educație preventivă în cadrul campaniilor R.I.S.C. „Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, R.I.S.C. „Siguranţa NU e un joc de noroc!” și ,,Mai bine previi, decât să nu fii” vizând conștientizarea cetățenilor cu privire la riscurile majore la care se expun atunci când exploatează instalaţii și aparate electrice defecte/improvizate/lăsate sub tensiune nesupravegheate, în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, precum și în cazul neutilizării detectoarelor de fum și de incendiu”, a declarat Maior Camelia Roșca.

Larisa Patricia Herlaș