Într-o perioadă în care gripa face, zilnic, victime, iar hepatita A, cunoscută și ca boala mâinilor murdare, capătă proporții în nordul județului Bihor, Rotary Club 1113 Oradea a lansat proiectul ,,Mâini curate, copii sănătoși”. Evenimentul, care a avut loc marți seara, la ReWine Bar, a fost îmbrățișat de un număr mare de participanți.

Proiectul ,,Mâini curate, copii sănătoși” își propune să îmbunătățească stărea de sănătate și nivelul de educație igienico-sanitară a elevilor din mediul rural din județul Bihor, în condițiile în care 75 de școli din județ nu au toalete. Partener în această companie orădeană este SKIN NOVELS, care asigură realizarea săpunului care va fi oferit gratuit preșcolarilor și școlarilor. Săpunul Rotary este 100% natural, și este împachetat într-o poveste personalizată care conține mesajul campaniei Rotary referitor la importanța igienei corecte a mâinilor. În plus, săpunul este ambalat în carton 100% reciclat. Cu fiecare săpun cumpărat, alte două săpunuri mici ajung la un copil care va învăța să se spele corect.

,,Peste 80% din populație nu se spală corect pe mâini”

La lansarea oficială au luat cuvântul, pe rând, directorul clubului, membrii Rotary și invitați. Oana Mudura, coordonatorul de proiect, a vorbit despre spălatul pe mâini cu săpun ca despre cel mai eficient şi ieftin mod de a preveni diferite afecţiuni care duc la îmbolnăvirea a milioane de copii anual. O igienă corectă ne poate feri de peste 200 de boli, printre care diareea, toxinfecții alimentare, pneumonie și infecții respiratorii, infecții bacteriene, hepatita A și B, alte infecții virale, boli dermatologice și oftalmologice, infestări cu viermi intestinali etc. Diana Raț, de la DSP Bihor, a fost prezentă la eveniment și a subliniat câteva aspecte de natură medicală. ,,Este dificil să te duci într-o comunitate, mai ales în comunități defavorizate, să le vorbești copiilor și adulților despre banalul gest de a te spăla pe mâini, în condițiile în care la școală, de exemplu, copilul nu are acces la apă sau grupul sanitar este, de fapt, undeva în fundul curții”, a declarat Raț. ,,Peste 80% din populație nu se spală corect pe mâini. Oamenii nu cunosc, spre exemplu, că sunt anumite zone de pe mâini care sunt frecvent ignorate, ca spațiile interdigitale, unghiile, încheietura mâinilor”, a completat aceasta. În acest sens, clubul Rotary a realizat un material tipărit în care se găsesc informații utile despre spălatul corect al mâinilor, pe lângă cele legate de responsabilitate socială și detaliile despre proiect.

Proiectul presupune derularea de ateliere educative în școli și grădinițe privind igiena personală și utilizarea rațională a apei. Aceste ateliere vor fi adaptate pentru copii de diferite vârste cu cântece, videoclipuri, exerciții, întrebări, exercițiu interactiv de spălare a mâinilor. De asemenea, vor fi organizate workshop-uri de conștientizare a cadrelor didactice privind importanța spălării corecte pe mâini cu săpun și a utilizării raționale a apei. Așadar, pe lângă educația privind spălatul corect pe mâini, elevii și cadrele didactice vor beneficia de informații de conștientizare publică privind utilizarea rațională a apei și importanța reciclării pentru o viață sustenabilă și în armonie cu mediul înconjurător.

,,Școala de nota 10”

Primii beneficiari ai acestui proiect sunt 100 de copii din ciclul preșcolar și primar din comuna Aștileu, acolo unde implementarea proiectului ,,Mâini curate, copii sănătoși” a început chiar marți, 13 martie, cu spijinul și în parteneriat cu Holcim România SA, companie care are o tradiție în derularea de proiecte comunitare în zonă. Rotary Club Oradea 1113 își propune să ducă acest proiect în toate școlile primare și grădinițele din mediul rural al județului Bihor, având ca și grup țintă un număr aproximativ de 45.000 de copii. ,,Nu întâmplator a fost aleasă pentru lansare luna martie fiindcă aceasta este „Luna Apei și a Igienei” în calendarul anual al activităților cluburilor rotariene, fiind acel tip de proiect care reprezintă unul din principalele instrumente prin care se poate produce un impact semnificativ, pe termen lung, în comunitățile locale”, au precizat organizatorii. Proiectul face parte dintr-un program amplu al Rotary Club Oradea 1113 numit ,,Școala de nota 10”, având menirea să atragă și să stimuleze acțiuni comunitare integrate ale diverșilor actori locali în vederea îmbunătățirii condițiilor și nivelului de educație a elevilor preșcolari și școlari din județul Bihor.

Larisa Patricia Herlaș