Joi, de la ora 19, melomanii sunt așteptați în sala „Enescu-Bartók”, la un concert simfonic de excepție. Conducerea muzicală aparţine maestrului Jankó Zsolt, iar solistul invitat este Fenyő László.

În deschiderea concertului din 15 martie, Filarmonica de Stat Oradea propune spre audiere uvertura ,,Hunyadi László” de Erkel Ferenc. Sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt, artiștii filarmonicii vor încânta publicul orădean cu ,,Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor, op. 104” de Antonin Dvořák. Acesta a compus două concerte pentru violoncel: primul în 1865, al doilea devenind celebru 30 de ani mai târziu. Cea de-a doua parte a concertului cuprinde o suită, ,,Cavalerul rozelor” de Richard Strauss. Opera ,,Cavalerul rozelor”, compusă între anii 1909-1910, este bazată pe libretul lui Hugo von Hofmannstahl și a fost prezentată la Opera din Dresda în 26 ianuarie 1911, sub bagheta lui Richard Strauss.

Despre soliști

Solistul invitat, Fenyő László, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti pe plan mondial, atât în rândul publicului, cât şi a criticilor de specialitate. „Dincolo de tehnica sa impecabilă şi expresivitatea interpretării sale este un artist sărbătorit şi apreciat pentru fidelitatea unică, prin care poate reda în oricare compoziţie intenţia autorului”, ne transmit organizatorii concertului. În ultimii ani, Fenyő László a concertat pe scenele din Concertgebouw (Amsterdam,) Wigmore Hall (Londra), Gasteig-Philharmonie (München), cu orchestre de renume precum Singapore Symphony, Orchestra Simfonică Naţională Coreea, Orchestra Radio Frankfurt, Beethoven Orchester Bonn, Staatskapelle Weimar, Philharmonia Hungarica, Orquesta Metropolitana de Lisboa, Lancaster Symphony (SUA), Shanghai Symphony, Christchurch Philharmonic (Noua Zeelandă), Bogota Philharmonic, Filarmonica Sofia, Sinfonietta Cracovia. În Ungaria este cel mai căutat violoncellist. Pe lângă numeroase recitaluri solo şi de cameră, a interpretat concerte alături de majoritatea orchestrelor şi dirijorilor din ţara sa natală. A fost recompensat în 2005 cu Premiul Liszt acordat de Ministerul Culturii din Ungaria, iar în 2008 cu Premiul Junior Prima. În prezent este profesor la Musikhochschule Karlsruhe din Germania.

În România Fenyő László este invitat să concerteze cu regularitate în Oradea, Arad şi Timişoara. Artistul interpretează operele muzicale pe un violoncel realizat de Matteo Goffriller, în 1695.

Mădălina Venter