Începând de vineri, 17 martie, și până pe 10 iunie, 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci vor fi expuse publicului orădean în noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor.

Organizatorii evenimentului anunță că expoziţia va putea fi vizitată în zilele de marţi, joi și sâmbătă în intervalul orar 10.00-15.00, iar miercuri, vineri și duminică între orele 10.00-18.00. „Grupurile de minimum 15 persoane, maximum 30 persoane pot intra doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 0259/479918, între orele 9.00-15.30. Programările se vor face din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începând cu ora 10.00, iar ultima intrare va fi permisă cu jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului”, anunță conducerea Muzeului Țării Crișurilor. Preţul biletelor pentru un adult este 12 lei, 6 lei pentru elevi, studenţi și pensionari. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. La Muzeul Țării Crișurilor, persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

Expoziție-eveniment

Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor prezintă 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate sunt realizate din lemn şi respectă în amănunt schiţele din caietele geniului florentin. Fiecare model din cadrul expoziţiei este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gândite de da Vinci. Printre cele 45 de piese, publicul va regăsi bicicleta, fierăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede, planorul. Pe o suprafață de 400 metri pătrați, La Oradea, exponatele vor fi grupate pe 4 categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război.