Filmul nunții perfecte – un el și o ea, o locație atent aleasă și restul … e poveste. În final așa și este – o poveste, în spatele căreia se află o echipă de oameni care creează un scenariu. Omul cu viziunea, cel care face lucrurile să se întâmple, Kun László, este printre cei mai cunoscuți videografi din Bihor. În interviul pe care îl propunem astăzi, Kun László ne va spune ce înseamnă să te menții în top sau ce face diferența într-o piață supra-aglomerată și cum poți învăța de la cei de lângă tine.

NewsBihor: Cum arată piața foto/video în 2018?

Kun László: Este o piață supra-aglomerată. Sunt atât de mulți prestatori de astfel de servicii, încât clienților le este din ce în ce mai greu să se decidă, sunt pierduți. În 2018, tehnica pe care o folosește un fotograf sau operator la evenimente, este accesibilă din punct de vedere financiar. Diferența o face însă, o gândire creativă și o echipă bine coordonată; oameni care își cunosc meseria, știu fiecare ceea ce au de făcut. În Statele Unite ale Americii vorbim despre o industrie. Echipe de 30 de oameni lucrează după un scenariu pentru ca filmul sau clipul evenimentului să iasă perfect.

NewsBihor: Ce este cel mai dificil când lucrezi la filmul/clipul unei nunți?

Kun László: Momentul – să surprinzi momentul. Din păcate, nu se poate repeta. Acesta este cel mai dificil lucru. Nu poți să le spui mirilor sau invitaților ce și cum să facă sau să repete ceva anume. Trebuie să fii atent, să surprinzi exact ACEL moment.

NewsBihor: Pentru un neavizat există butoanele REC/PLAY, ON/OFF. Toate acestea nu sunt de ajuns pentru o secvență sau un instantaneu perfect. De ce anume este nevoie?

Kun László: Evident, doar acele butoane nu sunt suficiente. Revin – este nevoie de viziune artistică. Doar să vezi o imagine prin obiectiv nu este suficient. Studinger András, cel mai cunoscut realizator filme de nuntă din Ungaria, a spus că nu cunoaște toate setările unei camere de luat vederi sau ale unui aparat foto. Filmul de prezentare a companiei sale a avut o cu totul altă structură. Modul în care a editat imaginile pentru a spune o poveste și geniul creativ au fost decisive.

NewsBihor: Când ai început să lucrezi în domeniul artei vizuale?

Kun László: Suntem pe piață de zece ani și ne perfecționăm continuu. Făceam fotografii încă din adolescență, însă ne ocupăm intensiv de acest domeniu de zece ani. Sunt absolvent de fizică la Cluj-Napoca, deci aparent nu există nicio legătură între profesie și domeniul actual de activitate. Cred de multe ori, că și acum explorez. În plan local este nevoie de imagini frumoase, de clipuri mai bune, de perfecționare.

NewsBihor: Ce este MatchFRAME 2018?

Kun László: Este un eveniment care în lineup-ul actual nu a mai fost organizat în România. Au venit la Oradea videografi foarte bine cotați internaționali, pe care toți reușeam să îi urmărim doar pe Internet. Pe Philip Bloom și filmele, documentarele sale, spre exemplu, eu l-am urmărit doar în mediul virtual. Acest om a colaborat cu celebrul regizor George Lucas și săptămâna aceasta a fost la Oradea. La Match FRAME au mai fost Studinger András, Nick Driftwood, Stuart McBratney, regizori și scenariști celebri.

NewsBihor: La ce proiecte importante ai colaborat în utlimul deceniu?

Kun László: În 2015 am colaborat la realizarea filmului „Pop-up”. Am făcut parte din echipa care a filmat partea de producție cinematografică de la Sebeș (pelicula s-a filmat în Newscastle, Australia și Sebeș). Filmul lui Stuart McBratney a câștigat 3 premii, la Barbados Independent Film Festival (2017), Crystal Palace International Film Festival (2016), Dances with Films (2016) și a fost lansat pe aceeași scenă pe care a rulat în 1977, timp de două săptămâni, celebrul Star Wars.

Veres Diana