Peste 1000 de alergători, performeri sau amatori – un record pentru municipiul care, anul trecut, a găzduit a 7-a ediție a evenimentului sportiv Oradea City Running Day. Atleți din 7 țări au participat la competiția stradală care s-a născut din dorința și pasiunea pentru sport a lui Deme József. Când nu este ocupat cu organizarea semi-maratonului, József își pune rucsacul în spinare și aparatul de fotografiat într-o mână și încearcă să surprindă prin obiectiv, instantanee „ce îți iau răsuflarea”.

NewsBihor: Cine este Deme József?

Deme József: M-am născut în Oradea; aici am terminat școala primară și liceul profesional. Am făcut 13 ani sport de performanță, atletism – alergări fond și semi-fond. Sportul face parte din viața mea; pe lângă echilibrul pe care mi-l oferă, mișcarea și viața bazată pe sport sunt cele mai eficiente metode de a preveni orice boală.

NewsBihor: De unde ideea organizării evenimentului Oradea City Running Day?

Deme József: Cât am făcut sport nu mi-a trecut niciodată prin minte să organizez tocmai un astfel de eveniment. Totuși, ideea s-a născut la un antrenament, în luna Septembrie a anului 2010. Numele „Oradea City Running Day” a fost ca o scânteie, o viziune. Îmi doream însă, ca acest proiect să se contureze. Până la prima ediție am parcurs un drum foarte lung, plin de obstacole și „presărat”, în general, cu multe „NU”-uri. La început, nimeni nu a prea crezut în proiect. Eu nu aveam experiență în marketing. Cel mai dificil a fost să conving posibili sponsori și parteneri. Aveam, în schimb, o încredere foarte mare în mine și în proiect și așa s-a organizat prima ediție a Semimaratonului Internațional Oradea City Running Day, în a 3-a duminică din Septembrie 2011. De atunci au trecut 7 ediții și pe parcurs am învățat foarte multe lucruri și învăț în continuare. Dar… Oradea City Running Day nu ar fi fost niciodată posibil fără parteneri – instituții și sponsori, cărora le mulțumesc că au avut și au încrede în acest proiect, unde pe lângă promovarea sportului de masă, promovăm și turismul.

Foto: Oradea City Running day 2017 (Facebook)

NewsBihor: Ce s-a schimbat în cei 7 ani de când organizezi semimaratonul și ce vrei să vezi la cea de-a 8-a ediție?

Deme József: Din punct de vedere al calității evenimentului am crescut foarte mult. Asta se vede în numărul participanților care vin an de an la Oradea. Cred că această tendință se va menține și în 2018.

NewsBihor: Cum sunt orădenii față de occidentali când vine vorba despre adoptarea unui stil de viață prin mișcare?

Deme József: Chiar de la prima ediție a evenimentului am încercat să monitorizez reacția orădenilor în ceea ce privește adoptarea acestui stil de viață. Încă nu ne putem compara cu cei din Occident unde cultura mișcării are o tradiție de zeci de ani. Să nu mergem mai departe de maratonul de la Budapesta, care anul acesta va ajunge la ediția cu numărul 33 sau maratonul de la New York cu peste 100 de ediții. Însă și la noi există o tendință de creștere. Din ce în ce mai multă lume face mișcare în mod regulat.

NewsBihor: Ce va fi diferit la cea de-a 8-a ediție a Oradea City Running Day?

Deme József: Cred că vom avea un traseu nou, și binențeles și anul acesta dorim o atmosferă cel puțin identică cu cele de la edițiile anterioare.

NewsBihor: În ce măsură v-a influențat sportul de performanță?

Deme József: Am practicat un sport individual unde la fiecare competiție trebuia să am încredere în forțele proprii. Știam că dacă eu nu mă lupt, nimeni nu va câștiga concursul în locul meu. Sportul m-a învățat să fiu punctual, perseverent și să am încredere în tot ceea ce fac zi de zi.

NewsBihor: Ce pasiuni ai?

Deme József: Sunt pasionat de fotografie și drumețiile pe munte. Baza am deprins-o încă de la vârsta de 12 ani când m-am înscris la Cercul de Fotografie de la Casa Pionerilor din Oradea. A urmat o pauză lungă datorită sportului și în 2012 am cumpărat un aparat foto DSLR și de atunci suntem nedespărțiți. Am urmat două cursuri de fotografiere digitală și am cumpărat cărți ca să pot învăța cât mai mult despre această pasiune. Îmi place foarte mult să fotografiez natura, animalele și cred că un instantaneu reușit este acela care captează ochiul privitorului. Mi-ar plăcea foarte mult să fotografiez munții Himalaya și sper să ajung o dată acolo.

Foto: József Deme (Facebook)

NewsBihor: Ce proiecte de viitor ai? Un sfat pentru orădenii amatori de mișcare în aer liber?

Deme József: Îmi doresc să facem din Oradea City Running Day unul din concursurile cele mai valoroase din Europa de Est. În plan personal, îmi doresc să dezvolt pasiunea într-un business; chiar dacă piața foto este supraîncărcată, cred că este loc pentru toată lumea.

Niciodată nu e târziu să începi să faci mișcare. Nu există „nu pot alerga sau merge cu bicicleta”, acea barieră este în mintea noastră. Trebuie să ne ridicăm și să ieșim din zona de confort. Sportul e viață.

Vereș Diana