Punctul de Trecere a Frontierei Borş  este unul dintre cele mai tranzitate de la granița cu Ungaria, potrivit Centrului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

În urma unei evaluări efectuate pentru analizarea eficienţei măsurilor dispuse la frontieră, s-a constatat că traficul mijloacelor de transport marfă a înregistrat o creştere importantă în ultimele zile. ,,În perioada 05 – 07.03.2018, prin punctele de trecere de la frontiera română au tranzitat aproximativ 29.000 de autovehicule de mare tonaj, din care 12.500 de autovehicule pe sensul de intrare în ţară şi 16.500 pe sensul de ieşire din ţară. Într-o perioadă similara a anului trecut, media autocamioanelor care tranzitează frontiera a fost de aproximativ 25.000 mijloace de transport, fiind înregistrată o creştere cu peste 15%”, au transmis autoritățile.

În perioada analizată, cele mai tranzitate au fost punctele de trecere de la graniţa româno-ungară, unde poliţiştii de frontieră au efectuat formalităţile la peste 16.200 autovehicule de mare tonaj, adică 56% din traficul total. Numai la P.T.F. Borş poliţiştii au verificat aproximativ 5.700 de camioane. ,,Și aici, se lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructură, pe 2 benzi pe sensul de intrare şi 3 pe sensul de ieşire pentru camioane”, a precizat Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Poliţiei de Frontieră. Din analizele efectuate s-a stabilit că, la frontierele cu Bulgaria şi Ungaria sunt verificate, în medie, peste 10.000 de camioane în 24 de ore.

Recomandări!

Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, deschise tranzitului de marfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea. În acest sens, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia on-line și pentru autovehiculele de mare tonaj care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro , unde se prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Larisa Patricia Herlaș