Joi, de la ora 19, în sala „Enescu-Bartók” va avea loc un program special cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, care va fi oferit de orchestra simfonică, sub bagheta dirijorului, maestrul Romeo Rîmbu. Melomanilor li s-au pregătit două lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Don Giovanni şi Concertul nr. 1 pentru flaut şi orchestră în Sol major, K. 313.

Concertul cuprinde, în partea a doua, fragmente din lucrări celebre de Gioachino Rossini – Semiramida, uvertură, Giacomo Puccini – Intermezzo din opera Manon Lescaut, Piotr Ilici Ceaikovski – Vals din suita Frumoasa din pădurea adormită, Franz von Suppé – Dama de pică, uvertura, și Amilcare Ponchielli – Dansul orelor din opera Gioconda. ,,Cu concertul nostru din această săptămână, ne alăturăm și noi sărbătorii zilei femeii. Programul concertului, care se va desfășura sub genericul ,,Eternul feminin”, se axează pe lucrări care ne descriu chipul femeii în diverse ipostaze și perioade istorice. Dacă în prima parte a concertului nostru feminitatea este prezentă în mod indirect prin temele duioase, în partea a doua a concertului am ales lucrări celebre în care rolurile principale sunt toate feminine”, a spus Vasile Foica, director artistic al Filarmonicii de Stat Oradea.

Flautistul Matei Ioachimescu, solistul cu care va colabora instituția de cultură pentru concertul din 8 martie, este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. Cântă la un instrument de aur al producătorului japonez Muramatsu, cu un cap special creat pentru el de către Atelierele Tomasi din Viena. A început studiul flautului la București şi este absolvent al Universității de Muzică din Viena. Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. ,,Este o bucurie să revin la Oradea. Bucuria cea mai mare este că e pentru prima oară când o filarmonică din țară îmi cere să cânt acest concert de Mozart, de obicei sunt invitat să nu cânt Mozart. Pentru că flautiștii au un repertoriu relativ restrâns. Dar, iată că la Oradea, pentru prima dată, este pus în scenă concertul de Mozart pentru flaut și orchestră. Cu ocazia zilei de 8 Martie, împreună cu maestul Rîmbu, prin acest concert dorim să transmitem un mesaj tuturor femeilor”, a specificat Matei Ioachimescu.

Mădălina Venter