Teatrul Regina Maria a anunțat, marți, prima premieră a lunii martie, spectacolul „Variațiuni enigmatice”, de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia Elvirei Rîmbu, care va avea loc vineri, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.

Autorul textului, Eric-Emmanuel Schmitt, a devenit în ultimele două decenii unul dintre cei mai citiți și jucați autori de limbă franceză din lume. Textul „Variațiuni enigmatice” a intrat repede în repertoriul dramatic internațional, jucându-se cu succes pe scenele marilor teatre și în spațiul independent atât în Franța, cât și în străinătate. În România a fost pus în scenă de regizori precum Claudiu Goga și Liviu Manoliu, fiind primit cu entuziasm de publicul larg și de cel de specialitate. La Teatrul Regina Maria se montează pentru prima oară și se bucură de viziunea regizorală a actriței Elvira Rîmbu, cea care a mai semnat direcția de scenă a spectacolului „O poveste foarte simplă”.

Managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, susține actorii care doresc să își dea proba regizorală și le încurajează inițiativele, punându-le la dispoziție Sala Arcadia. ,,Faptul că Sebastian Lupu și Petre Ghimbășeanu au venit la mine și au propus acest titlu a fost o oportunitate de a îndeplini ceea ce mi-am propus. Oricum, în proiectul meu minimal anual există acest capitol. Au venit și cu propunerea de a regiza dna. Elvira Rîmbu și e, din nou, un lucru foarte bun și, ca atare, am făcut o vizionare prealabilă (…), ne-am asumat acest spectacol, producția lui și reprezentarea”, a declarat directorul la conferința de presă organizată pentru anunțarea premierei.

Personajele sunt interpretate de actorii Sebastian Lupu (Abel Znorko) și Petre Ghimbășan (Erik Larsen), care au format mereu un duo puternic și efervescent pe scenă. Prezenți la întâlnirea cu presa, cei doi actori au vorbit, sumar, despre relația pe care o au cu personajele pe care le interpretează și despre felul în care se raportează la piesa care urmează să fie pusă în scenă. Dacă Sebastian Lupu a recunoscut că nu întotdeauna se identifica cu ideile unor regizori, de data aceasta lucrurile stau diferit.  ,,Eu mi-am dorit foarte tare să joc acest rol. Dorința aceasta există de 15 ani”, s-a destăinuit el. Sebastian l-a cooptat și pe colegul său, pentru rolul lui Erik Larsen. ,,Mă bucur că a venit momentul acesta în viața mea. Sper să însemne ceva pentru public. Pentru mine înseamnă deja foarte mult”, a spus Petre Ghimbășan.

Scenografia, complexă și complementară, este semnată de Oana Cernea. ,,Mi-a plăcut foarte mult textul, m-am atașat de text. Am conceput un decor clasic, simplu, realist, în care ei (actorii) să își poată desfășura scenele”, a precizat Oana. De altfel, acțiunea din piesă se joacă într-un singur spațiu, în biroul lui Abel Znorko, într-o singură zi, între doi barbați. ,,Deși sunt doar două personaje fizice care apar, ele, de fapt, sunt trei. Bineînțeles că a treia este acea femeie enigmatică care provoacă această întâlnire și care le influențează viețile amândurora. În ceea ce privește titlul piesei, este adusă în discuție o lucrare muzicală a lui Elgar, care se numește ,,Enigma”. Muzica este dezvoltată de compozitor în 14 moduri, adică are 14 variațiuni”, a explicat Elvira Rîmbu. ,,Eu am lucrat cu foarte mare plăcere la spectacolul acesta. Este un spectacol montat într-o formă clasică, în care actorii s-au întors la ABC -ul teatrului, la cuvânt, replică, text, situație, stare”, a mărturisit actrița.

Un triunghi amoros

Povestea pornește de la o întâlnire profesională dintre doi bărbați inteligenți, scriitorul Abel Znorko, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, și jurnalistul Erik Larsen, care se transformă brusc într-o partidă antrenantă de șah verbal. Personalități puternice și dominante, ambii bărbați își joacă partida, alternând polul de putere în funcție de mutarea pe care celălalt o face, întrevederea intrând astfel într-un labirint sinuos, animat cu rafinament de o desăvârșită știință a suspansului. Pe lângă cei doi barbați, rol important în piesă îl mai are o a treia persoană, care aduce multe surprize pe finalul piesei.

Spectatorii care nu vor putea ajunge la premieră sunt invitați la următoarele reprezentații, ce vor avea loc sâmbătă, 17 martie și vineri, 23 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului, dar pot fi achiziționate și online, pe www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș