Teatrul Regina Maria a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, premiera națională a spectacolului „F.A.D. (Noduri și plăci)”, de Nicola Wilson, în regia lui Horia Suru. Spectatorii sunt așteptați duminică, 11 martie, de la ora 19:00, în Sala Mare, pentru a pune cap la cap evenimentele propuse în piesă, exact ca într-un puzzle.

Spectacolul tratează tema bolii Alzheimer într-o manieră captivantă, surprinzând momente din viața Verei, personajul principal, care se află la diferite etape ale mentalității și la diferite vârste. Tocmai de aceea, acțiunea se întinde pe o perioadă de 26 de ani. Vivacitatea atmosferei de familie se estompează când Vera decide să le dezvăluie soțului și copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment. Trăsătura care-i caracterizează pe toți, surclasând astfel gena F.A.D., este capacitatea de a evita în mod conștient să ia ceva prea în serios, chiar și în cele mai nepotrivite momente. Ironia dă naștere unei lejerități pe care o întâlnim doar la oamenii extrem de inteligenți, cum e cazul membrilor acestei familii. Astfel, printre jocuri de Scrabble, pierderi de memorie și persiflări, viața lor continuă să fie plină de activitate.

Autoarea piesei „Noduri și plăci” este o scriitoare britanică specializată în crearea de texte scurte pentru radio și scenarii pentru seriale de televiziune, iar piesa „Noduri și plăci” este textul cu care a debutat în teatru. În România, este pentru prima oară când se pune în scenă un text scris de Nicola Wilson, iar piesa „Noduri și plăci” a fost tradusă din limba engleză de către Ionuț Grama special pentru proiectul Teatrului Regina Maria. Titlul original a fost înlocuit de acronimul „F.A.D.”, care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease și se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce și prin faptul că gena este transmisă ereditar. Denumirea „Noduri și plăci”, păstrată ca subtitlu, are însă aceeași importanță edificatoare pentru text, deoarece sunt nodurile și plăcile sunt considerate ca fiind principalii factorii declanșatori ai bolii Alzheimer.

Prezențe tinere în lumea teatrului

Trăirile antinomice ale personajelor sunt exprimate prin muzică și coregrafie, iar varietatea situațiilor neașteptate dobândește o tonalitate pozitivă și motivațională. Orchestra este formată din artiștii orădeni: Henrietta Varady (pian), Flaviu Seretoc (contrabas), Alexandru Seretoc (tobe) și Georgiana Mircescu (flaut), iar echipa de creație a spectacolului este alcătuită, așa cum a punctat directorul Vulcu la conferința de presă, din tineri talentați, ale căror merite sunt deja recunoscute și ale căror creații s-au făcut remarcate atât pentru public, cât și în rândul criticii de specialitate. Direcția de scenă îi aparție tânărului regizor bucureștean Horia Suru, a cărui primă întâlnire cu publicul orădean a avut loc în anul 2012, când a participat la Festivalul de Teatru Scurt cu spectacolul „We ARe CaMeRa”, de Fritz Kate. Regizorul Suru s-a arătat extreme de interesat de problemele și dilemele societății actuale, fiind de părere că acestea merită puse în scenă. ,,Este importantă atât revizitarea unor titluri mari sau cunoscute, cât și discutarea problemelor actuale”, crede acesta.

Decorul este realizat de scenograful Cristian Marin, care are deja un CV impresionant, realizând scenografia și constumele atât pentru spectacole de teatru, cât și pentru filme și videoclipuri. Coregrafia este coordonată de Arcadie Rusu, un artist a cărui viziune și talent s-au materializat deja în numeroase spectacole. ,,Deși nu este un musical sau un cabaret, actorii vor cânta și vor dansa, uneori. Dar, mai mult de atât, este importantă estetica vizuală”, a dezvăluit tânărul coregraf. Muzica originală este creația lui Petre Ancuța, iar de light design răspunde Cristian Niculescu.

Din distribuție fac parte actori consacrați ca Ioana Dragoș Gajdo, Georgia Căprărin, Richard Balint, Eugen Neag, Corina Cernea și Gabriela Codrea, dar și doi student ai Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj Napoca, Calița Nantu și Yannick Becker, care se află la prima colaborare cu trupa din Oradea. ,,Este foarte diferit de ceea ce faci în facultate”, a mărturisit Calița, studentă în anul II. ,,Încerc să fur de la fiecare câte ceva”, a completat aceasta, făcând referire la colegii ei de scenă.

Cei care nu reușesc să ajungă la teatru în 11 martie trebuie să știe că „F.A.D. (Noduri și plăci)” se joacă și în seara zilei de 13 martie. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului, însă pot fi achiziționate şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!

Larisa Patricia Herlaș