Redăm mai jos scrisoarea deschisă adresată consilierului județean Sebastian Lascu de către Szabó József, președintele Agenției de Management al Destinației (AMD) Bihor.

Stimate domnule Lascu,

Analizând cu mare atenție inițiativele și materialele dumneavoastră de presă, precum și cererile scrise cu mâna (pline cu ștersături) depuse la Consiliul Județean Bihor, am constatat cu interes, că avem viziuni și abordări diferite privind promovarea Bihorului și prioritățile în dezvoltarea județului nostru.

Ar fi o greșeală dacă diferențele le-am analiza în baza clivajului politic din plenul Consiliul Județean Bihor, mai degrabă ar merita să discutăm despre argumente simple și concrete. Pentru că amplasarea containerelor, la modul cum a fost propusă inițial de dumneavoastră, trebuia să rămână la nivelul dezbaterilor tehnice și economice. Din păcate însă, în această săptămână v-ați pus numele pe un material care deja depășește cadrul populismului ieftin, și v-ați auto-etichetat cu ”valori politice” departe de cele ale liberalismului românesc clasic.

Pentru că sunt președintele Agenției de Management al Destinației Bihor (organizația care promovează turismul în Bihor) și nicidecum al ”AMEDEO”-ului, așa cum l-ați poreclit dumneavoastră, mă simt obligat să clarific câteva puncte din ”criticile” adresate Consiliului Județean Bihor:

  1. Sugerați în mod eronat, că prezența unor ”grămăjoare maro urât mirositoare” în zonele verzi ar fi vina Consiliului Județean. Nimic mai fals! Dacă tot căutați vinovați, poate ar fi fost bine să vă referiți și la lipsa educației unor cetățeni care se pretind turiști sau lipsa organizării corespunzătoare a spațiului de odihnă, o obligație a Unității Administrativ Teritoriale, care are atribuții directe pentru a organiza spațiile și, eventual, pentru a amenda turiștii.

  2. Apreciați că ați propus un proiect ”la cheie” Consiliului Județean Bihor. Singura problemă cu acest demers este că ea nu poate fi finalizată și implementată! De ce nu spuneți că propunerea ne obligă să cumpărăm cele trei containere pentru trei primării conduse, bineînțeles absolut întâmplător, de PNL. Ba mai mult, ne-ați și indicat o firmă de containere din Aleșd (sic!). Și aici întâmplarea face că furnizorul este tot un apropiat al PNL-ului. Dacă ne permiteți, la Consiliul Județean Bihor dorim să rămânem la proceduri de achiziție conforme cu legislația românească în vigoare. Cel mai grav este însă lipsa explicațiilor dvs. privind rețeaua de utilități. Sunt câteva întrebări de bun simț, la care proiectul dvs. ”la cheie” ar fi trebuit să răspundă. Prima și cea mai importantă este cine o va dezvolta până la fața locului? Și de ce nu propuneți și alte locații, pe raza altor primării, din punct de vedere turistic și mai frecventate, precum Vârtop, Stâna de Vale sau Betfia? În situația în care cunoașteți administrația locală din Bihor, din punctul meu de vedere, cu propunerea dvs. nu ați dorit altceva decât să generați un conflict politic, punând presiune pe Consiliul Județean Bihor pentru a aloca bani pentru o activitate, care de fapt ar fi obligația primăriilor. Mă simt nevoit să subliniez: ”dacă cunoașteți administrație publică…”

  3. Zonele de camping ar trebui să fie amenajate corespunzător, cu spațiu de parcare, în zone unde nu umblă animalele domestice ale sătenilor, unde există loc amenajat pentru gătit, precum și containere pentru colectarea și golirea deșeurilor (chiar zilnic). Acest lucru nu poate fi făcut fără o strategie de dezvoltare a zonelor de picnic, prezentarea și promovarea acestora printr-un site și o aplicație de telefonie mobilă. Atenție însă: fără proprietarii de terenuri și primării care realizează studiile necesare, proiectul nu poate fi dezvoltat! Containerele de tip duș-toaletă ar putea fi un element din acest proiect, dar nici prezența acestora, nici numărul propus nu acoperă necesitățile de pe teren. Un exemplu concret de proiect asemănător prost gândit este cel al municipiul Oradea, unde există doar un singur loc amenajat pentru picnic, chiar dacă numărul potențialilor beneficiari ai unor astfel de amplasamente este mult mai mare. Apropo: știți câte locuri de duș, baie ori vestiar a amenajat administrația PNL pe acest amplasament? Dacă cifra nu depășește zero, vă propun să depuneți o solicitare și în atenția domnului primar Ilie Bolojan.

  4. Sub nicio formă să nu amestecăm merele cu perele! Containerele cumpărate pentru Salvamont nu pot fi confundate cu containerele propuse de dumneavoastră. Consiliul Județean Bihor a cumpărat containerele respective din finanțare elvețiană, cu destinație clară. Consiliul Județean Bihor va cumpăra astfel de containere și pentru Jandarmeria Română în zonele frecventate de turiști, dar acestea nu sunt destinate publicului larg din motive pur tehnice, și nici nu pot genera venituri pentru a acoperi cheltuielile lunare ce apar în urma instalării. Aceste cheltuieli nu pot fi suportate de administrația județeană și nici realizarea racordului la rețea de utilități nu poate fi realizat de Consiliul Județean Bihor, așadar este de-a dreptul ridicol să ducem în eroare publicul și să- sugerăm că subiectul este ignorat de către Consiliul Județean.

  5. Ceea ce ar trebui să fie de neconceput într-o relaționare onestă față de cetățeni este continuarea unui mesaj eronat despre situația containerelor, având în vedere că prin Adresa Consiliului Județean Bihor cu nr 21392/2017 v-au fost expuse cât se poate de exact toate etapele de urmat pentru implementarea acestei inițiative. Dumneavoastră însă, în loc să abordați constructiv tematica, reveniți mereu cu elemente ce induc în eroare opinia publică. Cererile înaintate în luna decembrie de către cele trei UAT-uri bihorene vizează bugete ce sunt insuficiente pentru implementarea proiectelor, la aceasta fiind nevoie obligatoriu să se adauge Planul de situație, Planul de încadrare în zonă sau descrierea modalității tehnice prin care se vor realiza racordurile electrice și de apă-canalizare, ca să enumerăm, din nou, doar câteva din instrumentele indispensabile pe care comunele respective trebuie să le întocmească.

  6. Dacă aveți o afacere într-una din cele trei zone propuse, ceea ce ați și recunoscut deja în repetate rânduri, poate era mai indicat să reacționați într-un mod mult mai corect și elegant, atât din punct de vedere etic, cât și din punct de vedere juridic. Sunt convins că ați fi putut găsi un coleg consilier care să își asume acest dialog cu executivul instituției, unde de fapt și acesta votează despre proiect și buget.

Sunt convins că nu veți considera drept provocare această critică constructivă și, cunoscându-vă de câțiva ani, am speranța că veți accepta această abordare mult mai europeană. Toate articolele, ce conțin critici constructive către o instituție publică sunt bine-venite, însă vă propun ca pe viitor să veniți cu idei realizabile, care caută și rezolvă problemele județului în mod integrat.

Cu stimă,

Szabó József,
Administrator Public – Consiliul Județean Bihor
Președinte AMD Bihor