Deținător al centurii negre 8-Dan Karate Shotokan, Vaida Ioan, antrenor la clubul sportiv ,,Shogunul” Oradea, ne-a dezvăluit anumite reguli pe care un antrenor le urmărește pentru o echipă de succes. Ce fel de activitate este karate-ul și ce urmărește, ca și antrenor, prin predarea acestui sport, aflăm chiar de la specialistul în gimnastică și sporturi de luptă.

NewsBihor: Care sunt regulile esențiale pentru a avea o echipă eficientă și de succes?

Vaida Ioan: Câteva reguli esențiale, după care ne ghidăm… Între antrenor și sportivi trebuie să existe cooperare şi susţinere reciprocă, bazată pe faptul că toţi (sportivii împreună cu antrenorul) sunt mobilizaţi pentru realizarea unor obiective comune, clasarea în primii patru pe podium la diferite competiții, pe plan național și internațional. Colegii îşi datorează respect reciproc, consideraţie, dreptul la opinie, eventualele divergenţe, nemulţumiri apărute între aceştia soluţionându-se fără să afecteze relaţia de colegialitate, evitându-se utilizarea cuvintelor, a expresiilor şi gesturilor inadecvate, manifestând atitudine conciliantă. Între antrenor si sportivi trebuie să existe sinceritate şi corectitudine, opiniile exprimate să corespundă realităţii, eventualele nemulţumiri dintre cei doi factori, să fie exprimate direct. Relaţia dintre antrenor și sportivi trebuie să fie bazată pe recunoaşterea profesională, pe colegialitate şi performanţă. În relaţia dintre sportivi, trebuie permanent promovat spiritul de echipă, deciziile fiind luate prin consens, manifestându-se deschidere la sugestiile colegilor, admiţând critica în mod constructiv şi responsabil, dacă este cazul, să împărtăşească din cunoştinţele şi experienţa acumulată în scopul promovării reciproce, a progresului sportiv.

NB: Când este cel mai ușor pentru un antrenor?

V.I: Ca și antrenor este ușor dacă ai sportivi de calitate, cu zestre genetică… dacă nu, este destul de greu să performezi. Poți fi un antrenor mediocru cu sportivi buni, dar nu poți fi niciodată un antrenor bun, cu sportivi mediocri!

NB: Ce fel de activitate este karate-ul?

V.I: Karate-ul este o activitate care contribuie la formarea personalității copilului într-un mediu în care primează educația, respectul și disciplina! Copii sunt educați într-o anumită conduită morală. Artele marțiale nu au fost inventate pentru a crea ,,bătăuși “ ci pentru a forma caractere. De asemenea, își vor dezvolta capacitatea de concentrare și atenție, vor căpăta încredere și respect de sine,vor evita conflictele şi vor învăța care sunt proprile lor limite fizice și pshihice.

NB: Care este sfatul tău pentru părinții care își duc copiii la mai multe activități extracuriculare?

V.I: Cu cât părinții îi duc la mai multe activități extracuriculare, cu atât mintea lui va fi în mai multe direcții . Gândiți-vă că aveți 2-3 locuri de muncă, ați putea să vă împărțiți între ele? Același lucru se întâmplă și cu un copil. Poate face karate, dans, înot, baschet și multe alte sporturi, dar va fi suprasolicitat și e posibil să nu mai înțeleagă nimic din aceste sporturi sau să îl aleagă pe cel mai ușor, nu pe cel care i se potrivește. Este bine să alegeți un sport pentru copilul dvs., dar care să i se potrivească!

NB: Care sunt evenimentele internaționale-concursuri-stagii-seminare la care ai participat cu clubul sportiv pe care îl reprezinți ,,Shogunul”?

V.I: Diverse competiții și campionate internaționale din Anglia, Franța, Spania, Danemarca, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Rusia, Ungaria, Serbia, Croația, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Turcia, unde au obținut numeroase cupe, medalii, premii, diplome și trofee. Echipa are în palmares multiple medalii cucerite la Campionatele naționale și internaționale de karate, reușind în 20 ani să cucerească mii de medalii la diverse competiții.

NB: Ce urmăriți în acest sport karate?

V.I: În cadrul clubului nostru urmărim, în primul rând, să promovăm, să dezvoltăm disciplina, latura educaţională (formativă) a Karate-Do-ului, valenţele educaţionale (formative) de întărire morală şi psihică, de pregătire a elevilor pentru viaţă prin disciplina de Shotokan Karate. Aici aş dori să amintesc o menţiune personală „Dacă viaţa este o luptă, atunci şi noi avem acest atu de a pregăti elevii pentru lupta cu viaţa, altfel spus, viaţa este Karate, calea spre echilibru şi succes. Satisfacţia noastră este foarte mare atunci când avem rezultate notabile cu elevi al căror potenţial genetic este scăzut, când ei reuşesc să se autodepăşească şi să obţină performanţă”.

NB: Care sunt obiectivele Clubului Sportiv ,,Shogunul”?

V.I: Obiectivul nostru principal este promovarea pe scara largă a karate-ului sportive, prin numeroase acțiuni – stagii de pregătire, participări la competițiile naționale și internaționale, demonstrații etc. Conducerea clubului, este preocupată și de organizarea de cantonamente /tabere de karate, precum și de participarea la stagii de pregătire coordonate de mari maeștri, cel mai recent a fost cu Maestrul Antonio Oliva Seba, în Budapesta! Educaţia şi performanţa prin sport: Karate Dezvoltarea unor atitudini pozitive în domeniul sportiv prin stimularea participării acestora la cât mai multe concursuri în cadrul activităţilor extracurriculare şi dezvoltarea spiritului de competiţie la copii / elevi participanţi respective, formarea experienţei necesare, unei competiţii sportive. Promovarea unui stil de viaţă sănătos.

NB: Cum ai defini cel mai important factor al acestui sport?

V.I: Karate-ul se defineşte ca un factor cu impact major care, contribuie la dezvoltarea armonioasă a tuturor calităţilor fizice frecvenţei și a rezultatelor sportive din rândul sportivilor, în sportul de performanţă. Nu putem obține rezultate în sportul de performanță, fără a avea o motivație puternică! Putem menţiona următoarele : trăirea emoţională şi dobândirea de satisfacţii în practicarea ramurii sportive; realizarea reuşitei şi aspiraţia spre superior; depăşirea proprie şi a celorlalţi ; recunoaşterea şi impunerea publică; dobândirea de recompense simbolice sau materiale; obţinerea de prestigiu personal şi a statutului de performanță.

NB: Cum se desfășoară participarea la competiții?

V.I: Participarea în competiții se desfășoară dupa mai multe criterii. Important este să li se cultive sportivilor dorinţa de a fi învingători. Sportivul selectat cu drept de participare să aibă în primul rând vizele medicale la zi de la medicina sportivă! Viza medicală trebuie să fie valabilă în ziua concursului; asigurarea medicală în caz de accidente sau declarație pe proprie răspundere în caz de accidente; acordul scris al părinților sau reprezentanților legali; plata unei taxe de participare la competiție (care diferă în funcție de densitatea valorică a competiției, punctajul ca eveniment sportiv Campionat sau Cupă la nivel Național, Internațional, European sau Mondial) pentru concurenții care participă la o singură probă, individual sau în echipă, și pentru sportivii care participă la ambele probe. Să vină la antrenament regulat, cel puțin de 3 ori pe săptămână. Să-și demonstreze cunoștintele și abilitățile tehnice în ramura karate-ului sportiv, în dorința acestuia de a ajunge pe podiumul de premiere. Să fie pentru sport (aspirant, avansat, sau consacrat) cel mai răscolitor sentiment pe care îl trăieşte atunci când urcă pe podiumul de premiere, să privească cum se înalţă tricolorul românesc şi asculte cu mândrie Imnul Naţional.

Mădălina Venter