Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” atrage atenția cetățenilor asupra responsabilității pe care o au proprietarii în a îndepărta țurțurii formați la streșinile și jgheaburile imobilelor pe care le dețin sau administrează.

Iarna există pericolul ca, prin desprindere, țurțurii formați să pună în pericol trecătorii și să distrugă bunuri materiale, tocmai de aceea existând obligativitatea îndepărtării lor. În cazul în care, totuși, există un risc iminent de cădere a acestora, proprietarul sau administratorul are obligația de a lua măsuri pentru avertizarea populației și marcarea perimetrului expus riscurilor.

Siguranța cere atenție!

Pompierii militari bihoreni mai informează cetăţenii și în privința pericolului la care se expun prin practicarea activităţilor de agrement pe suprafaţa îngheţată a râurilor, iazurilor, lacurilor, barajelor şi canalelor colectoare din judeţ, întrucât gheaţa poate ceda în orice moment, periclitându-le viaţa. ,,Astfel, pentru preîntâmpinarea unor evenimente ce pot avea consecinţe tragice, recomandăm părinţilor să explice copiilor riscurile pe care le implică plimbările sau jocurile practicate pe suprafaţa îngheţată a apelor, interzicându-le astfel de activităţi şi supraveghindu-i în permanenţă”, a transmis purtătorul de cuvânt de la ISU, Camelia Roșca.

Autoritățile atrag atenția că straturile de gheaţă de la suprafaţa lacurilor sunt foarte înşelătoare, părând a fi mult mai groase decat sunt în realitate. Tocmai de aceea, inclusiv pescarii trebuie să fie precauți și este recomandat să nu se aventureze la pescuitul la copcă pentru a nu se supune riscului de înec în urma prăbușirii sub stratul subţire de gheață.

Larisa Patricia Herlaș