Clădirile fostului Spital de Neurologie și Psihiatrie de pe strada Louis Pasteur, aflate în proprietatea Primăriei Municipiului Oradea, sunt lăsate în paragină de mai bine de trei ani de zile. Acest lucru se întâmplă, culmea, tocmai la primăria care supraimpozitează drastic, cu peste 500%, clădirile abandonate de proprietari în voia sorții.

,,În prezent imobilul se află în conservare, urmând ca în perioada următoare să identificăm o sursă de finanțare, întrucât repunerea în circuit a clădirii presupune lucrări complexe de arhitectură, recompartimentări, finisaje interioare la pardoseli, pereți, tavane, finisaje exterioare, izolare termică, instalații interioare și exterioare etc”, se arată într-o precizare a Biroului de presă al Primăriei, făcută la solicitarea NewsBihor.

Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie, alături de Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie şi Spitalul de Pneumoftiziologie au trecut în subordinea municipiului Oradea prin Hotărârea Guvernului nr. 529 din 2 iunie 2010 şi prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 401 din 14 iunie 2010. Cele trei clădiri abandonate astăzi de către Primăria Oradea au rămas în urma desființării Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie. Prima dintre ele are suprafața construită la sol de 1.052 mp, celelalte două – reprezentând anexe – au suprafața construită la sol de 107, respectiv 9 mp.

După scoaterea din circuit a spitalului, s-a trecut la reorganizarea acestuia în secţii ale Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”. Primăria municipiului Oradea anunța atunci că a ales să facă aceste modificări pentru reducerea cheltuielilor. ,,Strategia municipalităţii pe termen scurt şi mediu vizează identificarea soluţiilor pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere-funcţionare şi eficientizarea utilizării bazei tehnice în unităţile sanitare din reţeaua municipalităţii, prin integrarea serviciilor existente sau a celor nou create. Menţionăm că Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea are un număr de 309 paturi, centre de sănătate mintală adulţi şi copii, ambulatoriu integrat cu cabinete în specialitatea neurologie/recuperare şi psihiatrie, laboratoare care deservesc atat secţiile cu paturi cat şi ambulatoriul integrat”, se arăta pe site-ul Primăriei în 1 octombrie 2010.

Clădirea în care și-a desfășurat activitatea Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie a fost preluată de Spitalul Municipal „Gavril Curteanu” în baza unui contract de vânzare-cumpărare din iulie 2015. Pentru acest imobil a existat în trecut un litigiu între Sindicatul Liber din Învățământ Bihor și Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie Oradea. În calitate de continuator al Asociației Învățătorului, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor a solicitat în instanță restituirea în natură a clădirii, respectiv măsuri reparatorii prin echivalent. Tribunalul Bihor a hotărât ca acest spațiu să fie restituit Sindicatului, însă Spitalului de Neurologie și Psihiatrie să-i fie plătit drept de retenție până la concurența sumei de 3.610.000 lei, ca urmare a investițiilor realizate în clădire. Într-un final, părțile au ajuns la o înțelegere, luând decizia stingerii creanței și predarea construcției Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, aparținând Primăriei Oradea.

Lipsesc sursele de finanțare?

În anul 2017, Primăria Oradea s-a remarcat prin creșterea cu 20%, cu cel mai mare procent din 1990 încoace, a taxelor și impozitelor locale. Aceeași primărie a reușit ,,performanța” să cheltuiască, la finalul lunii decembrie, în doar 5 zile lucrătoare, peste 20 milioane euro, numai ca să nu rămână cu banii în cont. În tot acest timp, imobilul de pe Louis Pasteur a fost lăsat în paragină, așteptând o perspectivă pentru a renaște din propria cenușă.

O șansă ar fi putut fi Programul ,,Interreg V-A România-Ungaria”, care continuă finanțarea cooperării transfrontaliere în zona de graniță româno-ungară, iar îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății este un domeniu prioritar. Primăria Oradea a uitat însă de fostul Spital Clinic de Neurologie și Psihiatrie și nu a făcut nimic pentru a accesa fondurile necesare pentru salvarea clădirii.

Imaginea dezolantă a unei clădiri fantomă, o pată pe obrazul ,,imaculat” al municipalității

La un scurt popas în perimetrul imobilului ce era, cu ani în urmă, un impunător spital, se poate vedea că acum a devenit, mai degrabă, focar de infecție. Clădirea este înconjurată de gunoaie aruncate la întâmplare, situație care este identică și în interiorul vechilor saloane. Geamuri sparte, o ușă principală bătută în cuie, tencuiala care cade amenințător din loc în loc, deșeuri multe, moloz și două steaguri uzate, care flutură, parcă, în memoria vechilor vremuri (mai bune), ne amintesc de neputința autorităților locale.

Larisa Patricia Herlaș