Pompierii bihoreni atrag atenția asupra faptului că siguranța nu este un joc de noroc după ce, în seara zilei de miercuri, echipajele Detaşamentului de Pompieri Salonta au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie situată în localitate, pe strada Spiru Haret.

,,În urma efectuării recunoaşterii, pompierii militari au constatat că flăcările se manifestau cu violenţă la bucătăria casei și la o parte din acoperiș, ameninţând să se extindă la întreaga locuință. Timp de aproximativ o oră şi 15 minute, cei 15 pompieri militari mobilizați la fața locului au acţionat pentru stingerea focarelor, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, reuşind să împiedice propagarea incendiului la celelalte încăperi ale casei şi să salveze astfel bunuri de o valoare considerabilă”, au explicat cei de la ISU. Din fericire, incendiul s-a soldat exclusiv cu daune materiale, deoarece nimeni nu a fost rănit.

Cercetările efectuate au indicat faptul că, evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de jarul căzut pe linoleum, din soba de teracotă.

Atenție la foc!

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă bihorenilor respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor provocate de cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzit. De exemplu, în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minimum 70X50 centimetri, iar cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar. Nu în ultimul rând, se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, iar depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, în cazul sobelor de cărămidă sau teracotă.

Larisa Patricia Herlaș