Inspectoratul de Poliție Județean Bihor s-a alăturat instituțiilor care și-au expus raportul de activitate pe anul 2017. Prezentarea a avut loc în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural din luna februarie, desfășurată miercuri dimineața, în sala mare a Prefecturii Bihor.

Inspector șef Alin Haniș a vorbit despre indicatorii statistici ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor care relevă, pentru anul 2017, o scădere a infracționalității sesizate cu 1%, menţinându-se astfel trendul descendent înregistrat în ultimii șase ani. ,,Infracționalitatea în școli și în proximitatea acestora a scăzut cu 27%. Au fost identificați în procent de 100% autorii infracțiunilor de mare violență, cum ar fi omor, tentativă de omor, vătămări corporale grave. Infracționalitatea în domeniul arme, materii explozive și substanțe periculoase a scăzut cu 8%”, a precizat acesta.

Potrivit raportului, structurile de ordine publică au organizat 29 de razii și 861 de acțiuni cu efective sporite, în urma cărora au aplicat 31.158 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 10.975.840 lei. Efectivele poliției de ordine publică au constatat 1.699 infracțiuni, din care 1.544 în flagrant și au aplicat 30.060 de sancțiuni contravenționale. Media zilnică a fost de 92 de patrule, din care 26 mixte, adică polițiștilor li s-au alăturat jandarmi, polițiști locali și polițiști de frontieră. În ceea ce privește timpii de intervenție, în aproape jumătate dintre cazuri s-a intervenit în mai puțin de 10 minute, iar media a fost de 60 de apeluri pe zi, respectiv o intervenție la 24 de minute.

Vești bune vin și dinspre sectorul infracționalitate contra persoanei care înregistrează, de asemenea, scăderi pentru al cincilea an consecutiv. Se poate observa o scădere semnificativă și în cazul infracțiunilor de tâlhărie, care au scăzut cu 18%. În ce privește infracțiunile contra vieții, în cursul anului 2017 nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte, tentativele de omor au scăzut cu 15,4 % și s-au înregistrat șase infracțiuni de omor, similar anului 2016. ,,Toate faptele de mare violență sesizate în 2017 au fost soluționate prin identificarea autorilor”, a punctat inspectorul șef.

Mai puține accidente rutiere grave

În anul 2017 s-a înregistrat o scădere a numărului de accidente rutiere grave cu 14,43%, o scădere a numărului de persoane decedate cu 28,9% şi o scădere cu 7,03% a numărului persoanelor rănite grav în urma accidentelor rutiere. De asemenea, Haniș a precizat că toţi conducătorii auto care au părăsit locul faptei au fost identificați. ,,A existat o evidentă corespondenţă între principalele cauze generatoare de accidente şi sancţiunile aplicate pentru încălcările de gen ale regulilor rutiere. Astfel, pe drumurile ce tranzitează judeţul Bihor principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere au fost viteza neadaptată sau excesivă, neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor, indisciplina pietonilor și bicicliștilor”, a atenționat inspectorul.

Pentru anul 2018, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și-a propus ca țel principal creșterea siguranței cetățeanului. Alte obiective importante care ar trebui atinse în pentru anul în curs sunt consolidarea politicilor concrete și coerente în domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor contra persoanei și a patrimoniului, consolidarea acțiunii integrate cu toate structurile competente în combaterea criminalității fiscale și asigurarea unui grad ridicat de recuperare a prejudiciilor în cauzele privind infracțiuni fiscale sau economico-financiare. De asemenea, vor fi intensificate activitățile pentru localizarea și prinderea persoanelor urmărite, se va acționa în continuare pentru creșterea gradului de siguranță în domeniul rutier și se dorește îmbunatățirea nivelului de pregătire profesională a polițiștilor. ,,Polițiștii bihoreni vor acționa în continuare pentru asigurarea de standarde ridicate în serviciul de ordine și siguranță publică, prin creșterea mobilității structurilor, în vederea asigurării unei reacții rapide și eficiente. Alte obiective pentru anul 2018 sunt accesarea fondurilor nerambursabile, pentru întărirea capacității operaționale a poliției bihorene, creșterea cantitativă și calitativă a implementărilor în bazele de date ale Poliției Române în vederea simplificării activității polițistului, transparență în comunicarea publică și relația cu mass-media, implementarea de campanii pentru reducerea riscului de victimizare a populației și a prevenirii comiterii de infracțiuni, precum și intensificarea parteneriatului cu autoritățile locale în vederea creșterii siguranței cetățeanului”, a încheiat Alin Haniș.

La finalul prezentării raportului de activitate al IPJ Bihor, prefectul județului, Ioan Mihaiu, a precizat că este a treia oară când asistă la această prezentare și a glumit cu cei prezenți, zicând: ,,Dacă mai ascult o dată prezentarea, data viitoare pot să o susțin chiar eu”.

Larisa Patricia Herlaș