La ședința Colegiului Prefectural din ultima zi calendaristică de iarnă, Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor, a făcut clarificări în privința situației drumurilor și a curselor aeriene, având în vedere răcirea vremii și avertizările meteorologice din ultima perioadă.

Potrivit prefectului, nu au existat ,,probleme deosebite” la nivelul drumurilor deschise. Situația a fost favorabilă și în ceea ce privește activitatea Aeroportului Oradea, care nu a fost afectată nici într-un fel, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Cluj. ,,În cursul acestei dimineți am discutat cu domnului Pașc și m-a informat că toată noaptea s-a lucrat. A fost curățată pista cu materiale speciale și nu au avut probleme de aterizare sau de decolare”, a menționat Mihaiu.

Tot la capitolul diverse, prefectul a vorbit și despre soluția pe care a găsit-o pentru a-i ajuta și pe cei mai puțin norocoși să treacă peste această iarnă care s-a instalat, parcă abuziv, în toată țara. ,,Probabil știți că programul de primire al persoanelor fără adăpost în centrele pe care le deținem în oraș este strict pe perioada nopții. Am discutat și am stabilit că, în aceste zile cu temperaturi scăzute, să fie deschise acele centre și pe timpul zilei”. Astfel, cei care nu au un acoperiș deasupra capului pot să stea la căldură și beneficiază de un ceai sau o masă caldă.

Prefectul a profitat de prezența în sală a mai multor reprezentanți ai instituțiilor publice și pentru a-i ruga pe aceștia să țină cont de folosirea logo-ului Centenarului. ,,Am primit la Prefectură, din partea Ministerului, în format electronic, acest logo și stă la dispoziție pentru oricine dorește”, le-a adus la cunoștință Mihaiu.

Instituția Prefectului județului Bihor a mai anunțat că Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple pune la dispoziție, de aici înainte, posibilitatea de programare în mediul online. Șeful Prefecturii a ținut să facă câteva precizări pe această temă. ,,Consider că este o măsură bună, de modernizare, de ridicare a calității acestor servicii, de eliminare a acelor cozi și situații neplăcute”, dând exemplu de bune practici alte județe care deja au adoptat această varinată. Cei care sunt interesați trebuie să știe că rezervarea online se face accesând site–ul Prefecturii.

Circulară pentru remedierea întârzierilor legate de eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizației de construcții

Una dintre problemele care nu i-au dat pace prefectului de Bihor în ultima perioadă este cea legată de întârzierile la eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizației de construcții. După ce a studiat în detaliu detaliile care îngreunează procedurile, Mihaiu a luat decizia de a trimite o circulară către toate primăriile, cu menirea de a fi rezolvate nemulțumirile care vin, justificat, din partea cetățenilor. ,,Dacă acea autorizație era obținută înainte în 3- 4 zile, și cu un tarif de 100 – 200 de lei, acum se așteaptă minim 3 luni, uneori chiar și 6 luni. UAT-urile vor putea elibera certificate de urbanism și autorizații de construcții, în condițiile legii, făcând abstracție de un singur articol, de o singură literă anume, unde se spune clar că, la nivelul comunelor, trebuie să existe specialiști, ceea ce înseamnă cel puțin ingineri sau subingineri”, a explicat Ioan Mihaiu. ,,Sigur, legea prevede, în momentul de față, absolvirea cursurilor de formare profesională în domeniul urbanism. Dar, acest curs nu s-a organizat, încă, niciodată. În aceste condiții nu este normal să blocăm un județ întreg și să cerem specialiștilor din primării să aibă acel curs, dacă el nu s-a organizat niciodată”, a încheiat prefectul.

Larisa Patricia Herlaș