Florian Pavel, directorul APIA Bihor, a prezentat miercuri, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, calendarul desfășurării campaniei 2018 de preluare, administrare, control și autorizare a cererilor unice de plată.

Cererile unice de plată se vor depune/primi începând de joi, 1 martie, și până în data de 15 mai. Din 1 iunie, timp de o lună, se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora, precum și transmiterea eșantioanelor. Până în prima zi a lunii octombrie se va efectua controlul la faţa locului pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice va avea loc în iarna sau în primăvara anului următor. ,,Plata avansului pentru anul de cerere se va efectua începând cu data de 15 octombrie, iar plata regulară pentru anul de cerere se va efectua între 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019”, a precizat directorul.

Schemele de plăți directe și ajutoarele naționale tranzitorii care se aplică în agricultură în perioada 2015 – 2020 se referă la schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă (0 – 5 ha şi 5 – 30 ha), plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, în domeniul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri și ajutoarele naționale tranzitorii, în domeniul vegetal şi zootehnic. Ajutorele naționale trazitorii se vor oferi pentru culturi în teren arabil, in, fibră, cânepă, tutun, hamei, sfeclă de zahăr, respectiv pentru bovine, sector carne și lapte, dar și pentru ovine și caprine.

Directorul APIA a trecut în revistă activitatea desfășurată anul trecut de instituția pe care o conduce. ,,Anul 2017 ne-a deschis calea spre normalitate, reușind o performanță unică de la înființarea instituției. Astfel, în perioada 16 octombrie – 29 decembrie 2017, am aprobat la plată în avans suma de 127.776.511,47 lei (27.781.730,15 E) pentru un numar de 31.020 fermieri, iar pentru plata finala am aprobat suma de 173.687.414,57 lei (37.763.880,28 E). În total, avans plus plata finală, am aprobat la plată suma de 301.463.926,04 lei (65.545.610,43E)”.

Atenție la modificări!

Schimbările pe care le aduce anul 2018 în activitatea instituției se regăsesc la plata pentru practici benefice pentru climă și mediu, unde apare o cultură nouă, iarba elefantului. În ceea ce privește plata pentru tânărul fermier, daca fermierul a solicitat o plată în acest sens în campaniile anterioare, el poate continua solicitarea de la depunerea primei cereri, chiar dacă a depășit vârsta de 40 ani, cu condiția să nu depășească 5 ani pe schemă. La măsurile de dezvoltare rurală apar trei noi pachete P9, iar la categoria sprijinului cuplat pentru vacile de lapte sunt eligibile inclusiv animalele care până la finalul perioadei de retenție au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în exploataţiile asociaţiilor/ cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.

Larisa Patricia Herlaș