Muzeul Țării Crișurilor și Digi 24 Oradea derulează un proiect lunar intitulat Colocviile Marii Uniri. În ultima săptămână a fiecărei luni, până în noiembrie 2018, una dintre emisiunile dedicate Vocilor Bihorului se va înregistra la Muzeul Memorial ,,Aurel Lazăr” din Oradea cu un invitat special.

Auditoriul va fi format din elevi provenind de la școli din Bihor și, desigur, când va fi dată pe post emisiunea, și de telespectatorii acesteia. În ianuarie, invitat a fost prof. univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea din Oradea, care a prezentat Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele (de autodeterminare), principiile emise de președintele SUA, Woodrow Wilson, în ianuarie 1918, pe baza cărora s-a destrămat și Imperiul Austro-Ungar și s-a putut realiza Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia.

Luna aceasta emisiunea se va înregistra pe data de 28 februarie şi va fi difuzată pe Digi 24 Oradea pe 1 martie 2018, de la orele 17:30, invitat fiind prof. univ. dr. Ioan Horga. Tema discutată este contextul internațional din anul 1918, care a făcut posibilă Unirea cea Mare, de la 1 decembrie 1918.

În luna martie, la o dată pe care organizatorii o vor anunța ulterior, tema dezbătută va fi Unirea Basarabiei cu Regatul României, invitat fiind prof. univ. dr. Ion Xenofontov de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universităţii de stat din Republica Moldova.

Mădălina Venter