Având în vedere avertizările meteorologice de vreme deosebit de rece, pompierilor militari au făcut câteva recomandări pentru preîntâmpinarea situațiilor de urgență specifice perioadelor caracterizate prin temperaturi scăzute înregistrate la nivelul județului.

Printre măsurile de care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” ne avertizează să ținem cont în această perioadă de ger și temperaturi cu minus se numără verificarea sobelor, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi, pentru a preveni eventualele incidente cauzate de defecţiuni tehnice şi evitarea inhalării de fum şi gaze toxice. ,,Utilizaţi mijloacele de încălzire fără defecţiuni sau improvizaţii pentru încălzirea locuinţelor, nu suprasolicitaţi instalaţia electrică din locuinţa dumneavoastră sau de la locul de muncă și amplasaţi mijloacele de încălzire departe de materialele combustibile”, avertizează maior Camelia Roșca, purtător de cuvânt ISU.

De asemenea, pietonilor li se recomandă să fie deosebit de atenţi la ţurţurii formaţi deasupra trotuarelor, pentru a nu suferi nici un fel de accident. Dacă vă deplasaţi, în schimb, cu autoturismul propriu, asiguraţi-vă că aveţi cu dumneavoastră pături, băuturi fierbinţi, pentru situaţiile în care dumneavoastră ori altă persoană se află în dificultate. Totodată este foarte important să aveţi suficient combustibil care să asigure funcţionarea motorului în situaţiile în care apar blocaje în trafc sau la apariţia altor evenimente neprevăzute. Este important să mâncaţi regulat şi să consumaţi lichide, evitând excesul de cofeină ori alcool. Evitaţi, pe cât posibil, extenuarea, deoarece efortul fizic în condiţii de frig vă poate cauza grave probleme de sănătate.

Mişcaţi-vă pentru a vă păstra căldura corporală, protejaţi de ger persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi pe cei cu probleme de sănătate din anturajul dumneavoastră, atenţionaţi autorităţile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlniţi sau despre care aveţi cunoştinţă, încercaţi să asiguraţi animalelor condiţii corespunzătoare de hrănire şi adăpostire și urmăriţi cu atenţie buletinele meteorologice şi recomandările transmise de autorităţi.

Orice situație care poate pune în pericol viața și bunurile cetățenilor trebuie semnalată prin intermediul numărului unic 112.

Larisa Patricia Herlaș