Loredana Căvășdan este din Oradea, fiind absolventă a Şcolii de Arte „Francisc Hubic”. Talentul și pasiunea pentru muzică și le-a descoperit încă din copilărie, însă a devenit cunoscută publicului larg abia în urma competiției ,,Vocea României”. Deși Horia Brenciu i-a spus că are ,,o voce foarte bună”, iar Smiley a considerat-o ,,un om neobişnuit, cu o voce neobişnuită”, tânără l-a ales atunci pe Marius Moga ca antrenor. Și, se pare că nu a greșit deoarece și acum, la aproape 7 ani distanță, orădeanca încă mai colaborează cu celebrul artist.

NewsBihor: De unde ți se trage talentul și spiritul de artist?

Loredana Căvășdan: Provin dintr-o familie cu spirit artistic. Chiar dacă părinții mei sunt ingineri, ambii au talent și înclinație muzicală, necultivate însă, care s-au transmis mai departe către mine și sora mea. De asemenea, unchiul meu a fost dansator sportiv de performanță, iar acest lucru a fost lăsat moștenire copiilor lui. Muzica se auzea și se aude tot timpul în casa noastră.

NB: Ai urmat cursurile Şcolii de Arte „Francisc Hubic” Oradea. În ce măsură au contribuit acestea la formarea ta?

L.C: Doamna profesor Monica Molnar, căreia îi mulțumesc pentru tot, a pus bazele formării mele în perioada liceului, iar apoi, mutându-mă în București, am reluat cursurile de canto la Compania de Artiști împreună cu Dana Dorian, care m-a ajutat să îmi găsesc identitatea artistică și să îmi pun la punct tehnica vocală.

NB: Cum ai făcut trecerea de la pasiunea pentru muzică la o carieră în acest sens?

L.C: Cred că această diferență, între pasiune și carieră, o face munca. Foarte multă muncă. Sincer, nu m-am văzut niciodată făcând altceva, nu vreau să fac altceva vreodată, și mă consider norocoasă că am reușit să fac doar ce-mi place, muzica, nefiind nevoită să practic alte joburi în paralel.

NB: Care sunt cele mai importante concursuri pe care le-ai bifat până la ,,Vocea României”?

L.C: Nu am participat la foarte multe concursuri. Am concurat la ,,Megastar” și la câteva concursuri naționale care m-au ajutat să îmi dezvolt experiența de scenă.

NB: Cine te-a susținut în toată această perioadă?

L.C: Cred că fără părinții și familia mea nu reușeam nimic. Mama mea venea cu mine peste tot și pot să zic că sunt fericita ,,câștigătoare” a unor părinți și a unei familii care m-au susținut în toate nebuniile mele. Ei sunt cea mai mare parte a reușitei mele și pentru asta le voi mulțumi întotdeauna!

NB: Plecarea din orașul natal s-a produs odată cu înscrierea la U.N.A.T.C. București. Ce îți lipsește cel mai mult de acasa?

L.C: Sunt 10 ani de când am plecat de acasă. Acesta era planul meu pentru a putea să ajung să fac ceea ce îmi doream. Îmi este dor de părinți, de sora mea, de rude, de prieteni, însă, datorită concertelor s-a nimerit destul de des să vin să cânt acasă și, astfel, reușim să ne vedem. Iar daca nu vin eu acasă, atunci vin ei la București!

NB: Cum ai decis să participi la ,,Vocea României”?

L.C: A fost o decizie destul de rapidă. Aflasem de concurs, mi-a plăcut formatul și am zis să încerc. Voiam neapărat să ajung să lucrez cu Moga sau cu Smiley la părăsirea concursului. Mai mult cu Moga, recunosc, și iată că, după 7 ani, lucrăm cot la cot în studio, cât și la Vocea României pe partea de vocal coaching.

NB: De ce ai ales să faci parte din echipa lui Moga?

L.C: Cred că faptul că e ardelean m-a făcut să îl aleg pe el. Glumesc. Mi-a plăcut dintotdeauna creativitatea lui și i-am apreciat muzica. Am crezut că e omul potrivit pentru mine!

NB: Cum ți-a schimbat viața această competiție?

L.C: Datorită acestui concurs și mulțumită lui Marius mi s-au deschis atât de multe porți! Am învățat foarte multe, am reușit să lucrez și să compun cu și pentru toți artiștii importanți de la noi. Când am plecat din Oradea nu m-am gândit atât de departe, acum știu că pot și mai mult și vreau mai mult.

NB: În prezent lucrezi la Demoga Studio. Care este rolul tău?

L.C: Demoga e unul din cele mai frumoase lucruri care mi s-au întâmplat. Pe scurt, sunt senior singer songwriter – cant, compun și scriu piese.

NB: Ești unul dintre vocaliștii trupei Life on Mars, înființată în anul 2010. Unde te pot asculta cei care doresc acest lucru?

L.C: Life On Mars e un alt lucru fain care mi s-a întâmplat la scurt timp după ce m-am mutat în București. Suntem o gașcă cool, facem ce ne place și străbatem țara în lung și în lat cântând. Pe Facebook: life on mars oficial, găsiți noutăți și înregistrări cu noi, precum și informații despre viitoarele concerte. Vara noastră e full de concerte și abia așteptăm să cântăm peste tot.

NB:  Ce planuri de viitor ai din punct de vedere profesional?

L.C: Îmi doresc mult ca piesele pe care le scriu să depășească granițele țării și cred cu tărie că e doar o chestiune de timp până când se va întâmpla acest lucru.

NB: Cum te-ai putea descrie în 3 cuvinte?

L.C: Sunt pozitivă, creativă și norocoasă.

Larisa Patricia Herlaș