Florius Art este un colț de rai, amenajat de Marius Sabău, pentru orădenii care încă nu s-au înstrăinat de frumusețea gestului de a dărui o floare. Cu mâini iscusite și suflet de artist, florarul a oferit bucurie gratuită trecătorilor, în primăvara anului trecut, plantând în jurul chioșcului său din Parcul Libertății nu mai puțin de 27.000 de bulbi de lalele. Spectacolul vizual dăruit de decoratorul florar s-a repetat și anul acesta, în febraurie, când tânărul a ,,îmbrăcat” un copac într-o rochie cu trenă din sute de lalele roșii.

NewsBihor: De unde a izvorât dragostea ta pentru flori și plante?
Marius Sabău: Bunica mea obișnuia să umble în împrejurimile satului în care locuia, Tileagd, și culegea tot feluri de flori sălbatice, din care realiza buchete pe care le valorifica în perioada celui de-al II -lea Război Mondial, în Oradea. Mama a păstra acest obicei, însă numai pentru a înfrumuseța odaia. Cred ca pasiunea a ajuns la mine ca o moștenire ereditară.

NB: Cum s-a transformat pasiunea în profesie?
M.S: Vrând-nevrând, în perioada cât am fost liceean profitam de vacanțele de vară ca să lucrez la serele din Debrecen, pentru a câștiga bani de buzunar. După terminarea stagiului militar m-am mutat la Budapesta. Având în vedere faptul că a fost singurul lucru la care m-am priceput, am ales această cale de a lucra cu florile, având șansa să învăț de la niște maeștri care m-au încurajat să evoluez în parcursul meu profesional și să finalizez studiile specifice profesiei pe care am înbrățișat-o.

NB: De ce ai ales tocmai chioșcul din Parcul Libertății pentru a-ți găzdui florile?
M.S: Știu că sunt subiectiv, însă cred că este situat în cel mai frumos parc din Oradea. Iar chioșcul este mic și cochet.

NB: Ce trucuri folosești pentru ca plantele tale să se mențină frumoase și proaspete?
M.S: Florile trebuie, înainte de toate, să fie frumoase și proaspete. În acest caz, nici nu mai necesită trucuri pentru menținere. Interesul este ca rulajul să fie cât mai mare. Ce nu mai este suficient de proaspăt devine deșeu verde, compost.

NB: Ce le recomanzi clienților pentru a-și păstra florile o perioadă cât mai lungă de timp?
M.S: Le recomand să cumpere flori proaspete, să le schimbe apa zilnic și să le taie din codiță/tulpină înainte să le pună în apă.

NB: Este adevărat că plantele cresc mai bine dacă le vorbești?
M.S: Da, anumite studii au dovedit acest lucru. De altfel, florile din chioșcul meu sunt răsfățate zilnic cu muzică clasică.

NB: Ce flori cumpără, cel mai des, orădenii?
M.S: Nu am observat să urmeze o linie anume. Ce îi place cuiva, poate să nu fie pe placul altei persoane. Eu încerc să ofer clienților, în măsura în care se poate, flori specifice sezonului respectiv.

NB: Cum se dăruiește un buchet de flori?
M.S: Cu pasiune, dragoste și cu sufletul curat.

NB: Cu ce flori obișnuiești să îți suprinzi soția?
M.S: Fac tot posibilul să avem în fiecare săptămână flori proaspete în vază. În privința ei, mă axez mai mult pe nuanțe și culori, și nu doar pe un tip de floare.

NB: Anul trecut ai plantat peste 27.000 de bulbi de lalele, acțiune cu care ai atras atât simpatia orădenilor, cât și atenția presei. Totuși, acest gest frumos a fost umbrit de faptul că o parte dintre plante au fost furate. Cum ai primit această veste?
M.S: Un ochi îmi plângea, iar celălalt îmi râdea.

NB: În ciuda acestui fapt, ai recidivat, iar anul acesta ai folosit lale roșii pentru a împodobi un copac de pe malul Crișului. De unde ți-a venit ideea?
M.S: Această lucrare a pornit, în mare parte, de la observația pe care a făcut-o un prieten, J.Robert, referitor la faptul că forma copacului de pe Malul Crișului seamănă cu o femeie, cu o dansatoare. Faptul că se apropia 14 Februarie a făcut ca munca mea să reprezinte un cadou pentru doamnele și domnișoarele din Oradea. Nu în ultimul rând, lucrarea reprezintă și o modalitate de exprimare a sentimentelor. În acest sens, trebuie să îmi prezint recunoștința față de Aurel Sălăjan, care mi-a pus la dispoziție cele 1.500 de fire de lalele.

 

NB: Având în vedere că ai creat un precedent, orădenii se așteaptă, deja, la o altă surpriză din partea ta, în primăvara care ne bate la ușă. Cum le răspunzi?
M.S: În primul rând, le mulțumesc frumos pentru încrederea acordată, și îi rog să îmi ofere răbdarea lor. Există un proiect cu care sper să le înveselesc inimile, însă acesta mai trebuie finisat.

Marius, îți mulțumim pentru că ne colorezi ziua!