Teatrul Szigligeti Oradea organizează, între 20 – 25 martie, Festivalul „HolnapUtán”. Din program vor face parte mai multe spectacole, care se vor juca în Sala Mare a Teatrului Szigligeti, dintre care unele pe scenă mare în format studio, iar altele în sala Teatrului Arcadia.

Seria de evenimente va fi deschisă de noul spectacol de teatru-dans al Ansamblului Nagyvárad, „Pasărea nimănui”, în 20 martie, de la ora 17, în regia lui Tünde Tóth, adaptată după romanul exotic de Anna Szabó T. Următorul spectacol de teatru-dans are loc în 21 martie, de la ora 21. Universitatea de Arte Târgu Mureş prezintă o adaptare după nuvela de Bruno Schulz, „August”, regizat de Zoltán Balázs, directorul artistic al Teatrului Maladype de la Budapesta. În a doua zi de festival, de la ora 21, Ansamblul Duna prezintă spectacolul de teatru-mişcare „Acasă”. Cele două spectacole vor fi jucate pe scena mare a Teatrului Szigligeti, în format studio. Teatrul Arcadia găzduieşte spectacolul „Deşteptarea primăverii”, prezentat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timişoara, în 22 martie, de la ora 19. „În adaptarea noastră, în loc să încercăm să respectăm structura şi regulile teatrale, am ales să punem accent pe problemele actuale, respectiv pe formele non-teatrale, expresiile cele mai instinctive, tocmai cu acea rapsodie eclectică cu care şi Wedekind şi-a creat opera”, se arată în descrierea spectacolului. Se asigură traducere simultană în limba română.

În a patra zi de festival, Teatrul Tamási Áron de la Sfântu Gheorghe urcă pe scena orădeană cu comedia „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni. Povestea locuitorilor impetuoşi ai unui sat pescăresc a fost transpusă în lumea şlagărelor italiene ale anilor 70 de regizorul Sardar Tagirovsky. Spectacolul este supratitrat în limba română. În ultima zi a festivalului, 25 martie, de la ora 19, publicul va putea urmări spectacolul „Nora – Crăciun la Familia Helmer”. Adaptarea după Ibsen a uneia dintre cele mai apreciate trupe de teatru din Ungaria vorbeşte despre sistemul complicat de relaţii dintre femei, bărbaţi, adulţi, copii, putere, bani şi făţărnicie. În spectacol apar mari actori precum Eszter Ónodi, Ernő Fekete, Tamás Keresztes, Réka Pelsőczy şi Gergely Kocsis. Spectacolul este supratitrat în limba engleză.

Festivalul este finanţat de Administraţia Fondului Bethlen Gábor (Ungaria), Fondul Cultural Naţional (Ungaria), Ministerul Resurselor Umane (Ungaria), respectiv Consiliul Judeţean Bihor.

Mădălina Venter