Expoziția, ce va fi inaugurată pe 16 martie, este una interactivă, 15 din cele 45 de mașini proiectate de maestrul da Vinci fiind funcționale, gata pentru a fi testate de publicul vizitator.

Machetele expuse începând cu cea de-a doua săptămână a lunii martie sunt realizate de specialiștii din cadrul Muzeului Leonardo da Vinci din Florența. „Sunt realizate în conformitate cu schițele maestrului Leonardo da Vinci și din materialele cerute, la vremea respectivă, de acesta. Sunt la scară naturală, iar 15 din cele 45 de mașini proiectate de Leonardo da Vinci vor putea fi testate de vizitatori. Sunt funcționale, a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, într-o conferință de presă susținută, miercuri, la Consiliul Județean Bihor. În cadrul expoziției se vor susține prezentări despre viața și opera maestrului florentin, iar publicul va avea la dispoziție un film despre personalitatea lui da Vinci, cel considerat arhetipul omului renascentist.

Leonardo, pentru a doua oară în România

Prezentă pe patru continente ( Europa, America de Nord, Asia și Australia), expoziția „Invențiile unui geniu. Mașinile lui Leonardo da Vinci” va fi organizată pentru a doua oară în România. În 2008, evenimentul, în cadrul căruia au fost expuse machete la scară mică, a adus la București 27.000 de vizitatori. La expoziția din Oradea, prețul pentru un tichet/adult este 12 lei. Pentru elevi, studenți, biletul costă 6 lei (până la 4 ani, copiii au acces gratuit). „Gândim acest preț pentru a fi accesibil tuturor. Cel mai mic tarif la o expoziție de acest gen a fost stabilit în Ungaria, în urmă cu 10 ani și atunci era de apropae 10 euro. Targetul nostru este de minimum 10.000 viuzitatori. De săptămâna viitoare vom începe promovarea evenimentulu”, a precizat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor. Promovarea se va face atât în mediul on-line, pe site-urile direcțiilor și agențiilor subordonate, cât și prin mijloace mass media.

Expoziția „Invențiile unui geniu. Mașinile lui Leonardo da Vinci” se va desfășura pe o suprafață de 500 metri patrați, cu posibilitatea de extindere și în lapidariu, în noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor. Publicul vizitator va avea acces la mașinile lui Leonardo, timp de trei luni.

Diana Vereș