Zeci de romi și reprezentanți ai instituțiilor publice au participat, marți, în amfiteatrul Bibliotecii Județene, la evenimentul care a marcat împlinirea a 162 de ani de la momentul eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparțineau proprietarilor particulari.

Domnitorul Barbu Știrbei a promulgat pe 20 februarie 1856, „Legiuirea pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc”, act normativ întocmit pe baza textului scris de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu. Timp de aproape 500 de ani, până la dezrobire, romii au avut statut de sclavi. În cadrul întâlnirii de marți, invitații au prezentat istoria romilor în date, robia – cauze și consecințe, sclavia – trecut și prezent cu efectele sale și sclavia modernă – fața ascunsă a traficului de persoane. „Sunt 162 de ani de când romii sunt liberi. Campania I am luptă împotriva tuturor formelor de sclavie. Suntem aici pentru a împărtăși din experiența noastră. Pentru a vă ajuta”, a precizat Claudia Macaria, manager de programe la Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi Cluj-Napoca. Printre cei care vor ajuta comunitatea din Bihor se numără și Ronnie Matthew Harris, inițiatorul campaniei I am. „Trebuie să simțim împreună, să fim împreună. Noi suntem schimbarea pe care ne-o dorim”, a spus acesta.

Romi … într-o lume a multiculturalității

În contextul Europei lărgite, romii trebuie cunoscuți pentru ce au oferit și pot aduce patrimoniului cultural. Robia și marginalizarea au determinat stigmatizarea identității acestei minorități. „Am fost director al Casei de Cultură din Șimleu Silvaniei și doresc să vă spun că am colaborat foarte bine cu un ansamblu format din artiști romi. Am câștigat numeroase premii naționale și internaționale la concursurile la care am participat. Respectul meu pentru această etnie este unul aparte”, a precizat Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”. Mai mult, prezența în număr mare și a reprezentanților instituțiilor publice denotă grija pentru promovarea tradițiilor romilor. „Cred că această grijă pentru minoritate înseamnă respectul pe care îl acordăm promovării tradițiilor culturale”, a precizat Mircea Jacan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Tradițiilor Culturale .

Diana Vereș