Prestigiosul cotidian britanic, Financial Times și FDI Intelligence au atribuit localității Debrețin titulatura de oraș al viitorului. Consiliul Județean Bihor, prin instituțiile de cultură subordonate, este partenerul autorităților din Debrețin în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria.

Potrivit specialiștilor britanici, Debrețin s-a impus la categoria Strategia FDI – orașe mici. Autoritățile din Debrețin au perfectat cea mai bună strategie de atragere a resurselor financiare pentru perioada 2018-2019. „Agenția de dezvoltare economică a orașului, EDC Debrecen, este pro-activă în crearea unui mediu primitor și de succes pentru investitori. Aceasta a coordonat dezvoltarea unui spațiu de birouri de gradul A în oraș („Birourile Silvice din Debrețin”), care oferă investitorilor 22.000 de metri pătrați de birouri. De asemenea, a fost inițiat și stabilit un parc industrial de 584 hectare (Parcul Industrial Debrețin Sud). EDC Debrecen a lucrat la implementarea unui program local de stimulente, care vine în completarea granturilor naționale VIP și permite municipalității să furnizeze stimulente financiare investitorilor”, susțin specialiștii financiari de la FDI Intelligence. Potrivit acestora, s-au pus bazele înființării primei Școli Internaționale, ce oferă un program educațional standard în limba engleză, atractiv pentru investitorii străini. Astfel, aceștia au acces la o bază de date cuprinzătoare a EDC Debrecen și pot beneficia de întâlniri de afaceri organizate de agenție cu actori cheie în procesul de investiții. Potrivit site-ului www.dehir.hu, „în ultima perioadă, în vistieria orașului au intrat 200 miliarde forinți capital de lucru, din care 130 miliarde forinți reprezintă investiții străine, și au fost create peste 4000 de locuri de muncă”.

Proiecte comune cu autoritățile din Debrețin

Prin instituțiile de cultură subordonate, Consiliul Județean Bihor are mai multe proiecte cu autoritățile din Debrețin. Primul, ,,Incubator Cultural Româno-Maghiar pentru Arte Interpretative”, are un buget de 7,435 milioane Euro, iar partenerul bihorean al Primăriei Debrețin și al Teatrului Csokonai este Teatrul Szigligeti. ,,Bugetul estimat este 970.393 euro din care s-ar realiza reconstrucția și modernizarea scenei”, a spus Simon Adrian, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor. Celălalt proiect, intitulat ,,Centru Educațional Transfrontalier Româno-Maghiar pentru Conservarea Patrimoniului Cultural și Natural”, are un buget de aproape 10 milioane euro. Partenerii Primăriei din Debrețin și Teatrului Csokonai sunt două instituții culturale: Muzeul Țării Crișurilor și revista culturală Várad, care urmează să realizeze un Centru cultural multifuncțional.

Vereș Diana