Speranța Tőrők este unul dintre cei mai cunoscuți hair styliști orădeni. Indiferent că vor o tunsoare modernă, o culoare îndrăzneață sau o coafură deosebită, doamnele și domnișoarele o aleg cu încredere pe Speranța.

NewsBihor: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru mânuirea părului?

Speranța Tőrők: Unchiul meu era frizer la unitatea ,,Igiena”. Petreceam foarte mult timp cu el, dar nu mi-am dorit să devin coafeză sau frizeriță. Pe atunci îmi plăcea să repar lucruri și mă visam mecanic auto. Dar, tata nu a fost de acord. Considera că nu este o meserie potrivită pentru mine și, în final, am început ucenicia lângă unchiul meu. La început am fost o catrastrofă mondială, dar cu timpul am înțeles frumusețea acestei meserii, satisfacția pe care o ai zi de zi pin faptul că poți contribui la fericirea multor persoane. Părinții mei m-au învățat că orice meserie ai alege în viață, trebuie să o faci cu respect, profesionalism, devotament și iubire.

NB: Care este cea mai mare satisfacție pentru cineva care practică această profesie?

S.T: Găsesc multe satisfacții la locul de muncă. În fiecare zi cunoști oameni noi, creezi lucruri noi, înveți lucruri noi și, astfel, nu te plictisești niciodată. Poți să aduci multă bucurie sau tristețe clientului, în funcție de cum îi îndeplinești cerințele.

NB: Cum s-au schimbat tendințele în ultimii ani în materie de păr?

SF: Tendințele se schimbă în fiecare an. Ele sunt influențate de diferite aspecte, dar au la bază aceleași lucruri (formă, culoare, textură). Brandurile au câte o echipă de stiliști, cu o experiență foarte mare în domeniul ,,frumosului”. Se întâlnesc, discută, studiază piața, nevoile consumatorilor și creează un trend care să fie diferit de cel precedent, plin de culoare, formă, mișcare. Acesta este completat de ținute și machiaje, ca în final totul să fie într-o armonie totală. Aceste trenduri te ghidează și te ajută să fii extrem de creativ și actual în anul respectiv.

NB: Pentru ce optează doamnele și domnișoarele la evenimentele speciale?

S.T: Cerințele clientelor pentru coafură în cadrul unui eveniment sunt foarte diferite și schimbătoare. Am întâlnit doamne care au optat pentru hair styling și ținută total nepotrivite cu locația și evenimentul la care au participat. Ca să evit astfel de situații, întotdeauna întreb clientele unde merg, pentru ce eveniment se pregătesc, la ce ținută s-au gândit și, abia apoi, decidem și coafura. Posibilitățile sunt nelimitate în materie de aranjarea părului, dar trebuie să ținem cont de textură, lungime și forma feței. Părul prins într-un coc finisat sau niște bucle lejere reprezintă alegeri des întâlnite în rândul domnișoarelor și a doamnelor.

NB: Ce se va purta în anul 2018?

S.T: În 2018 se poartă părul sănătos, strălucitor și hidratat. Se pune foarte mare accent pe tratamentele pentru păr, în funcție de necesitatea acestuia. În materie de culoare, este în trend blondul cu reflexe reci și calde, precum și tonurile de maro. Eu personal mă inspir din trenduri, apoi personalizez culoarea și tunsoarea pentru clienta mea.

NB: Care este cea mai extravagantă cerință pe care ai primit-o din partea unei cliente?

S.T: Pentru unii, extravaganța semnifică un accesoriu, pentru alții o culoare. În cazul în care clienta trece, oarecum, pragul estetic sau al bunului gust, încerc să o îndrum, ca să evit să cadă în ridicol. Rezultatul final este o carte de vizită pe care o acceptă, de la mine, cu drag.

NB: Cum reușești să ții pasul cu schimbările care au loc permanent în acest domeniu?

SF: Fiecare zi vine cu cerințe noi din partea clientului. Eu învățînvăț și iar învăț ca să pot oferi servicii de calitate. Particip la numeroase seminarii organizate de brandurile cu care lucrez. Informația trebuie să fie actuală, corectă.

NB: Ce stil le caracterizează cel mai bine pe bihorence?

S.T: Bihorencele sunt frumoase, îngrijite și cochete. Sunt mândră de acest lucru. În Bihor și Oradea sunt foarte multe saloane de coafură, deci fetele noastre pot beneficia de servicii de înfrumusețare de calitate.

NB: Ce le recomanzi cititoarelor noastre pentru a avea un păr sănătos și frumos?

S.T: Recomandarea mea este să apeleze la profesioniști. O culoare sau tunsoare făcute la întâmplare poate avea repercursiuni foarte grave. E important să se facă o diagnoză, apoi se decide procedura care să ofere cel mai bun rezultat.

Larisa Patricia Herlaș